Verlatingsangst? Koop géén tweede hond om het probleem op te lossen!

Foto: ©Shutterstock

Pups die werden aangekocht hun door tijdelijk thuiswerkende baasjes tijdens de coronacrisis kunnen verlatingsangst ondervinden wanneer hun baasjes terug naar hun bedrijf vertrekken. Ze hebben het moeilijk met “alleen thuiszitten”.
Je denkt misschien wel: ach, zet er gewoon een tweede hond bij, zodat het beestje niet meer eenzaam is. Maar zo werkt het niet. Integendeel: een nieuwe studie van deAkademie für Tiernaturheilkunde in het Zwitserse Dürnten wijst erop dat het tegendeel meestal waar is. Honden lijken zelfs angstiger te zijn wanneer ze thuis worden achtergelaten met andere honden. 

Studie
Blaffen, dingen kapotbijten, intense fysieke activiteit, tijdelijke onzindelijkheid… Verlatingsangst kan zich in verschillende vormen uiten. De Zwitserse onderzoekers namen het gedrag van 32 honden die de enige hond in huis zijn en 45 honden die leven in huishoudens met meerdere honden onder de loep. Ze maakten video-opnames van de dieren op de momenten dat de baasjes de deur uit waren. Opvallend: in huishoudens met meerdere honden was er meer intense fysieke activteit waarneembaar, vooral in de eerste uur na het vertrek van de eigenaar(s). De wetenschappers concluderen dat er meer verlatingsangstgerelateerd gedrag voorkwam in gezinnen met meerdere honden. Een tweede hond kopen, omdat je eerste verlatingsangst heeft, lost dus niets op, maar kan het probleem zelfs nog erger maken.