Twee keer per dag de hond uitlaten: in Duitsland is het binnenkort misschien verplicht

© Shutterstock

Duitse hondenbaasjes kunnen binnenkort niet meer kunnen kiezen hoe lang ze hun hond uitlaten. Een nieuwe wet zal hen verplichten om twee keer per dag te wandelen. Iedere hond zou minstens een uur buiten moeten kunnen.

Hundeverordnung, zo heet de wet waarbinnen dit voorstel kadert, een initiatief van Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw. Volgens Klöckner is de wet gebaseerd op wetenschappelijke studies over de behoeftes van honden. Zo hebben onze harige kameraden nood aan “contact met prikkels uit de buitenwereld en voldoende activiteit”. De minister wilt daarnaast het langdurig vastbinden of een hele dag alleen laten van honden verbieden.

Klöckner wil ook de fokkerij aanpakken. Als het van haar afhangt zullen particuliere en professionele kwekers binnenkort minstens vier uur per dag aan hun puppy’s moeten spenderen, zodat ze gewend raken aan mensen. Ze pleit ook voor één begeleider voor maximum drie nesten.

Het voorstel van Klöckner genereert heel wat controverse. Vooral wat betreft de regels voor baasjes. Verschillende hondentrainers beschouwen eenzelfde regel voor alle honden onrealistisch. De behoefte aan beweging is immers afhankelijk van het ras, de gezondheid en leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan honden met gewrichtsproblemen of hartproblemen: die kunnen misschien geen uur per dag wandelen. Een ander heikel punt is de handhaving. Hoe gaat men controleren of 9,4 miljoen Duitse hondenbaasjes deze wet naleven? De verantwoordelijkheid voor de handhaving ligt volgens de woordvoerster van Klöckner bij de deelstaten.

Scroll to Top