Tips van het trimsalon: Borstelen

Foto’s: © Dorien Vandyck – Pics and Paws

Tijdens de coronagolven moesten trimsalons twee keer de deuren sluiten. Trimster Kim Vernimmen van salon Sisterdogs vertelt hoe je de lokken van jouw hond thuis in topvorm houdt.

Borstelen doe je met een borstel. Daarna kan je met een kam door de vacht gaan om te checken of alle knopen verwijderd zijn. Voor het gezicht kan je eventueel een kleinere borstel gebruiken. 
Langharige vachten moet je op een regelmatige basis borstelen. Kortharige vachten zoals die van de jack russell of de Franse buldog mag je dan weer niet iedere dag borstelen: dan wordt de vacht gestimuleerd om nog meer te ruiven.

Romp
Begin onderaan te borstelen, laagje per laagje, en werk zo naar boven toe. Met je ene hand houd je de huid tegen, terwijl je met de andere hand het laagje haren daaronder borstelt. Door de huid tegen te houden, voorkom je dat het borstelen onaangenaam wordt. Zo zie je ook telkens een stukje van de huid, waardoor je weet dat je tot bijna aan de haaraanzet aan het borstelen bent. In die bovenste centimeters kunnen immers ook knopen zitten. 
Let op dat je niet te lang en te veelvuldig tot op de huid borstelt, dat kan irritatie geven.

Pootjes
Ook bij het borstelen van de pootjes moet je van onderen naar boven werken. Vergeet de binnenkant niet. 

Hals
Wees aandachtig voor de plaats waar de halsband of het harnas zit, daar vind je de meeste knopen.

Gezicht
Om het gezichtje te borstelen, houd je één kant van de haren van het hoofdje vast met je ene hand, terwijl je met de andere hand borstelt. Dit moet je zeer voorzichtig doen, zodat je de hond niet pijn doet. Blijf weg van de ogen en de neus.

Oren 
Daar zitten vaak knoopjes in door te schudden, te spelen, te rollebollen of te krabben. We zien soms zo’n erge knopen dat we de vacht op de oren moeten afscheren, omdat die niet meer te redden is. Ter hoogte van de oren moet je voorzichtig borstelen. Oren zijn gevoelig en kunnen snel gekwetst raken.

Staart 
Ook de staart is gevoelig en kan snel geïrriteerd raken. Breng nooit de borstel tot op de huid en houd de staart zelf goed vast tijdens het borstelen. De meeste honden hebben de neiging om te gaan zitten als je de staart wil borstelen. Vraag thuis iemand om de achterhand te ondersteunen. Een alternatief is om de staart te borstelen wanneer de hond bijvoorbeeld helemaal platligt in de zetel: dan is de staart volledig vrij en kan je deze borstelen.’

SOORTEN BORSTELS

  1. Een slicker: hiermee kan je alle honden met een langere vacht borstelen.
  2. Een nageltang.
  3. Deze borstel is vergelijkbaar aan de blauwe, maar ligt voor sommige mensen beter in de hand. Deze borstel kan handiger zijn bij grotere honden.
  4. Kam waarmee je de onderwol goed kan doorkammen.
  5. Kam om mee af te werken.
Kim en Sara Vernimmen van trimsalon Sisterdogs

Scroll to Top