hond hitte tips

8 tips tegen de warmte

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, staan er ons nog enkele tropisch warme dagen te wachten. Leuk voor ons, gevaarlijk voor onze viervoeters. Honden kunnen immers niet zweten. Ze kunnen enkel warmte afvoeren via hun voetzolen en door te hijgen, waardoor ze erg gevoelig zijn voor oververhitting. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om het wat aangenamer te maken voor je kwispelende kameraad…

1. “KOEL” MET EEN BANDANA
hond bandana
Een bandana is niet enkel cool, maar maakt je hond ook koel! Tenminste, als je hem natmaakt. Een natte bandana biedt verkoeling tijdens het wandelen, in de auto of gewoon thuis!

2. ZET EEN ZWEMBADJE IN DE TUIN

zwembadje hond
Heerlijk om in af te koelen! Enne… Kruip er gerust ook zelf in!

3. WANDEL OP DE KOELSTE UREN VAN DE DAG

wandelen warmte hond
Plan je wandelingen voor 11.00u in de voormiddag en na 18.00u. Zo vermijd je inspanningen op de heetste uren van de dag.

4. MAAK HET THUIS ZO KOEL MOGELIJK

hond ventilator
Doe de rolluiken of gordijnen dicht om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Zorg dat de hondenbench of mand niet in de zon komt te staan in de loop van de dag. Voorzie eventueel een koelmat (verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken) of een ventilator voor je hond.

5. ORGANISEER EEN SPLASHFEEST

hond verkoeling
Zet de sprinklerinstallatie of tuinslang aan en hou een waar “splashfeest”! De meeste honden zijn dol op zo’n waterfontein en ze kunnen zelf kiezen of ze er al dan niet onder lopen. Nodig vriendjes van je hond uit, vul enkele waterballonnen (gooi deze uiteraard niet op je hond!), speel apporteerspelletjes en wees zelf ook niet gegeneerd om mee te doen!

6. FUN MET IJSBLOKJES
foto4Foto6-a

Open een blikje tonijn of zalm, doe de inhoud in een maatbeker en voeg ongeveer evenveel water als vis toe. Giet het mengsel in een ijsblokjesvorm en laat het opstijven in de diepvriezer en smullen maar! Als alternatief kan je ook een Kong met het mengsel vullen.

7. CHECK OF HET ASFALT NIET TE HEET IS

hond pootjes asfalt te heet

Omdat wij altijd schoenen dragen, voelen we niet hoe heet de ondergrond wordt bij deze temperaturen. Een ondergrond van beton, asfalt of zand kan behoorlijk warm worden, waardoor de hond het risico loopt zijn pootjes te verbranden. Ga je toch wandelen, geef dan de voorkeur aan een ondergrond van gras of onverharde bospaadjes. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 52°C: heet genoeg om een eitje op te bakken! Honden met roze voetzolen zijn gevoeliger en lopen sneller brandwonden aan hun pootjes op. Er bestaat gelukkig een simpele test om te checken of de ondergrond te heet is: leg gedurende vijf seconden de rug van je hand op het asfalt. Doet dat pijn? Dan is de ondergrond te heet voor de pootjes van je hond!

8. MAAK EEN HONDENIJSJE

maak ijsjes voor hond

Geen zomer zonder ijsjes! Maar roomijs bevat veel suikers en is ongezond voor honden. Maak daarom een echt hondenijsje voor je kwijlende vriend. Een hondenijsje maken is heel simpel: vul ijsvormpjes met water of versgemaakte bouillon. Voeg hondensnoepjes of verse kip toe en zet de vormpjes ongeveer een uurtje in de diepvriezer. Haal de ijsvormpjes terug uit de vriezer als ze half bevroren zijn en steek in elk vormpje een kauwstokje. Laat ze vervolgens nog enkele uurtjes in de diepvriezer opstijven en… klaar!

 

 

 

 

Scroll to Top