Tips om het voor jouw hond aangenamer te maken bij tropische temperaturen

waterpret hond

Het wordt puffen en zweten de komende dagen! Zo voorspelt het KMI temperaturen van 35°C en meer. Misschien heb je het zelf al moeilijk om de dag door te komen in zo’n hitte, maar bedenk ook dat het voor jouw hond nog een pak moeilijker is! Onze viervoeters kunnen namelijk niet zweten en ze kunnen niet zomaar even hun vacht afritsen, omdat het te warm is. Ze kunnen enkel warmte afvoeren door te hijgen en via hun voetzolen. Daarom is het belangrijk om als baasje voor voldoende verkoeling te zorgen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, zal zijn bloed immers te stroperig worden en kan het niet meer worden rondgepompt, met de dood tot gevolg. Daarom geven we je graag enkele tips om deze tropische dagen veilig en aangenaam door te komen met je hond.

Advertentie

WANDEL ‘S MORGENS EN ‘S AVONDS
Ga heel vroeg in de ochtend of laat op de avond wandelen, wanneer de temperatuur voldoende is gedaald. Vermijd zware inspanningen tussen 11 en 18u. Als je toch gaat wandelen, zorg dan voor voldoende drinkwater voor je hond, maak hem nat vooraleer je vertrekt, wandel zoveel mogelijk in de schaduw en las voldoende rustpauzes in. Als het warmer is dan 20°C, dan zijn intensief fietsen en lopen uit den boze! Oh ja, en een dagje niet wandelen kan overigens heus geen kwaad.

tips warmte hond

OPGEPAST VOOR HETE ASFALT
Omdat wij altijd schoenen dragen (althans, de meesten onder ons toch!) zijn we er ons niet altijd van bewust hoe heet de ondergrond waarop we lopen is. Een ondergrond uit beton, asfalt of zand kan behoorlijk warm worden en kan ervoor zorgen dat jouw lieveling zijn pootjes verbranden! Check zelf even of de grond te heet is door je hand gedurende 7 seconden tegen het asfalt aan te drukken. Doet dat pijn? Dan weet je dat de ondergrond véél te heet is voor de pootjes van jouw viervoeter. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 51,6°C. Bij een omgevingstemperatuur van 30°C zelfs tot 57,2°C! Genoeg om een eitje op te bakken en dus gevaarlijk voor jouw viervoeter. Honden met witte of roze voetzolen lopen trouwens sneller brandwonden op. Zoek dus koele ondergronden op, zoals vochtige bospaadjes, of doe je hond hondenschoentjes aan.

hond in warme hete autoNEEM JE HOND NIET MEE IN DE WAGEN
Dit hete weertje doet vooral snakken naar een uitstapje richting kust. Heerlijk, want daar kan je lekker in de golven afkoelen met jouw harige vriend. Toch is dat niet altijd zo’n goed idee. Jouw wagen is nu een echte oven. En wat voor ons nog net houdbaar is, is dat niet voor honden. Zij kunnen immers niet zweten, remember? Daarom is het aangeraden om geen lange autoritten te maken. Zeker niet als je geen airco hebt! Misschien plan je slechts een klein tochtje, maar wat als je plots in een file belandt? Trek je er toch op uit, zet dan de airco zeker aan en voorzie eventueel een kleine autoventilator. Laat nooit of te nimmer je hond achter in de wagen. Zelfs niet voor heel eventjes, zelfs niet wanneer de ramen openstaan en zelfs niet wanneer je auto in de schaduw staat! Vijf minuutjes in een hete wagen kunnen al dodelijk zijn voor honden. Binnen enkele minuten kan de temperatuur in een wagen al oplopen tot 60°C en je hond kan geen kant uit. Een hond opsluiten in een geparkeerde wagen is dus eigenlijk hetzelfde als hem levend koken, iets wat geen enkele dierenliefhebber ooit wil meemaken dus!

Advertentie

afkoelende mat hondMAAK ZELF EEN KOELMAT OF EEN VERKOELENDE T-SHIRT
In bijna elke dierenspeciaalzaak kan je tegenwoordig een koelbandana, een verkoelende halsband of een koelmatje kopen om het je hond een pak aangenamer te maken met deze temperaturen. Geen centjes of heb je er nog geen gevonden? Dan kan je jouw hond eventueel een natte T-shirt of een vochtig gemaakt hondenjasje aandoen. Uiteraard zal je dat af en toe opnieuw nat moeten maken, biedt zeker wel eventjes verkoeling. Zo’n natte T-shirt of koelbandana is ook aangeraden als je met je hond gaat kamperen (in een tent kan het loeiheet worden!) of voor in de wagen. Een koelmatje kan je ook gemakkelijk zelf maken door een vochtige handdoek een nachtje in de diepvriezer te leggen. Leg de bevroren handdoek daarna in de tuin et voila… een afkoelend matje voor jouw viervoeter!

WATER, WATER EN NOG EENS WATER!
Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater en vergeet niet om tijdens deze warme dagen lekker veel waterpret te maken! Laat je hond heerlijk pootjebaden in een zwemvijver of trakteer hem op een plonsbadje in de tuin. In het juninummer van Woef brachten we een uitgebreid dossier over waterpret en zwemmen met je hond, waarin we onder andere de leukste zwemplekjes in ons land in kaart brachten. Je kan dit nummer uiteraard nog nabestellen via redactie@woef.be.

tonijnijsjes- hondLEKKERE HONDENIJSJES
Wij zijn dol op ijsjes, maar onze viervoeters lusten er ook graag een likje van! Omdat “mensenijsjes” niet echt gezond zijn voor honden, hou je het beter bij een gewoon ijsblokje voor jouw lieveling. Lust hij dat niet? Vul dan eens een ijsblokjesvorm met wat natuuryoghurt. Of nog lekkerder: vul een maatbeker met de helft water en de helft tonijn uit blik (opgelet: tonijn in eigen nat, niet in olie). Mix het geheel tot een smeuïge massa en vul er enkele ijsblokjesvormen mee. En tadaaa… je hebt heerlijke tonijnijsjes gemaakt voor jouw viervoeter! Lekker én gezond! Je kan deze ijsjes trouwens ook maken met zalm uit blik. Smullen maar!

 

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]