hond skiën

Slipgevaar door hondenpoep op skipistes

Het Oostenrijkse skioord St. Johann im Pongau verklaart de oorlog aan hondenpoep. Het stadje kreeg verschillende klachten van klimmers, lokale landbouwers en skiërs dat de pistes helemaal besmeurd zijn met hondenpoep. Buiten het feit dat hondendrollen stinken, niet hygiënisch zijn en het mooie sneeuwtapijt ontsieren, zijn ze ook nog eens gevaarlijk, omdat ze “slipgevaar” veroorzaken. Het skistadje is het meer dan beu en overweegt nu de regels te verstrengen.

St. Johann im Pongau is erg populair bij toerskiërs. Toerskiën is een skisport waarbij geen gebruik wordt gemaakt van skiliften. Toerskiërs klimmen zelf de berg op met behulp van zogenaamde “stijgvellen” die ze onder hun ski’s monteren. Vervolgens skiën ze op dezelfde manier als “gewone skiërs” de berg af. Elke dag dalen zo’n vierhonderd toerskiërs de bergen af in het populaire Oostenrijkse stadje en steeds meer van hen doen dat in het gezelschap van hun viervoeter, die vrij rondloopt op de pistes. Maar die honden doen ook overal hun gevoeg en vele baasjes laten dat zomaar liggen.

Doordat er dit jaar niet veel sneeuw is gevallen, wijken alle skiërs, toerskiërs en bergverenigingen uit naar dezelfde plekken. Die toegenomen drukte zorgt voor extra hondenpoep. En door de geringe hoeveelheid sneeuw hebben skiërs nu ook meer last van de hondendrollen: ze kunnen erdoor uitschuiven en lelijk te val komen.

De burgemeester van het stadje, Günter Mitterer, overweegt om strengere regels in te voeren als hondenbaasjes hun uitwerpselen niet opruimen. ‘Indien er geen verbetering komt, zullen honden altijd en overal aan de leiband moeten, niet enkel in het stadscentrum, maar ook in de bergen’, aldus Mitterer. Al hoopt hij wel dat het niet zo ver moet komen.

Scroll to Top