Pyreneese herdershond

Bestel hier het nummer over het Pyreneese herdershondje

Advertentie

“Hij is ongelofelijk snel, in denken en in doen”

Behendig in de bergen

Outdoor lovers die op zoek zijn naar een actief middelmaatje? Zoek niet verder: deze hond is misschien wel jouw ideale wandel- en sportkameraadje. Eens behendig in de bergen, vandaag een ster op het agilityveld. Maak kennis met een avonturier op pootjes: de Pyreneese herdershond!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Het hoeden van schapen is vermoedelijk sinds zo’n vierduizend voor onze tijdrekening een belangrijke economische activiteit in de hoge Pyreneeën. Herders in het gebergte waren meestal in het gezelschap van een actief, ietwat warrig uitziend hondje: de Pyreneese herdershond. 

Het Pyreneese herdershondje moest kuddes schapen of geiten van de ene weide naar de andere verplaatsen. Geen makkelijke job, want vaak ging het om afgelegen graasgebieden op steile bergflanken. Een snelle denker met een zekere tred, zoals het Pyreneese herdershondje, was nodig om de kuddes doorheen het uitdagende landschap te loodsen. Er werd bewust gekozen voor een kleinere herdershond, omdat die niet zoveel eten nodig heeft. Dat liet de herder toe om meerdere honden en dus een grotere kudde te houden. Twee Pyreneese herdershonden volstaan om een kudde van duizend schapen te hoeden. En dat is een behoorlijk intensieve taak: daarbij legden de honden soms meer dan dertig kilometer per dag af!
Doordat het ras de Pyreneeën een relatief geïsoleerd leven leidde, veranderde de Pyreneese herdershond amper doorheen de eeuwen. Uiterlijke kenmerken van ondersgeschikt belang: werkgerelateerde competenties bepaalden met welke honden er werd gefokt.
Het kleine herdershondje werd voor het eerst echt opgemerkt buiten de Pyreneeën tijdens de Eerste Wereldoorlog. Honderden Pyreneese herdershondjes werden toen ingeschakeld als dienstbodes en speurhonden om gewonde soldaten te zoeken. Na de oorlog werd de Reunion des Amateurs des Chiens Pyreneens opgericht: een rasclub om de belangen van de Pyreneese herdershond en de Pyreneese berghond te behartigen. 
In 2003 scheerde een Pyrenees herdershondje hoge toppen in agilityland. Een teefje, “Simply The Best de Loubajac” aka “La” liep op het WK maar liefst zes seconden sneller dan de tweede snelste hond in haar categorie. Ze ging aan de haal met de titel Midi World Agility Champion en oogste met haar prestatie veel bekijks. Of het nu schapen hoeden, een agilityparcours lopen of z’n baasje achtervolgen is, als het Pyreneese herdershondje iets doet, doet hij het goed!

TWEE TYPES

Er wordt weleens gezegd dat de Pyreneese herdershond werd gevormd door de wind en de bergen. Het lijkt inderdaad alsof zijn vacht net een stevige windvlaag heeft doorgemaakt. Zijn ruige uiterlijk weerspiegelt het terrein waarin hij zich al eeuwenlang behendig voortbeweegt. 
Maar het ene Pyreneese herdershondje is het andere niet. Er bestaan twee varianten, die beschouwd worden als aparte hondenrassen: de chien de berger des Pyrénéés à poil long (de langharige) en de chien de berger des Pyrénéés à face rase (met kortbehaarde snuit. Beide rassen lijken sterk op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Zo is het hoofd van de chien de berger des Pyrénéés à face rase bedekt met korte haartjes (vandaar de naam “face rase”). Zijn snuit is ook iets langer dan die van de “poil long”. De face rase is iets groter en heeft een korter lichaam dan zijn neefje. Hij heeft een vierkantige lichaamsbouw.
Met een schofthoogte tussen 40 en 54 centimeter is de Pyreneese herdershond een mooi middelmaatje. Hij is de kleinste Franse herdershond. Zijn slank, atletisch lichaam en zijn compacte bouw maken hem uiterst wendbaar en snel.

OUTDOORSY

Een klein hondje met een sprankelende persoonlijkheid. Zo zou je dit herdershondje uit de bergen kunnen noemen. De Pyreneese herdershond is ondeugend, slim en zeer actief. Typerend is het snel reactievermogen van deze hondjes. Ze zijn vliegensvlug, in denken en in doen. 
Wat opvalt als je de Pyreneese berghond beter leert kennen, is dat hij behoorlijk zelfstandig is. Soms zelfs een tikkeltje eigenwijs. Dat heeft alles te maken met zijn verleden. Wanneer hij een kudde schapen moest verplaatsen, kreeg hij maar weinig instructies van de herder. Voor een groot deel moest de Pyreneese herdershond het zelf uitzoeken en initiatief nemen. Indertijd stond deze taaie, outdoorsy hond in weer en wind paraat bij zijn kudde. Vandaag staat hij nog steeds klaar, maar dan voor uitdagingen in met z’n baasje in de gezonde buitenlucht.

GEZOCHT: UITDAGING!

Vergis je niet, ondanks zijn hoge aaibaarheidsfactor is de Pyreneese herdershond een echte workaholic. Hij is enorm toegewijd aan zijn herder (of baasje) en snakt naar een taak. Met enkele blokjes om per dag komt hij niet aan zijn trekken. Als je niet van plan bent om een kudde schapen te nemen, zal je zijn energie moeten kanaliseren naar andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een hondensport. Een Pyreneese herdershond zonder uitlaatklep zal zelf wel bezigheden zoeken: activiteiten die wij meestal minder prettig vinden, zoals spullen kapotbijten, de kinderen hoeden of overmatig blaffen. 
Het zou zonde zijn om de Pyreneese herdershond te veroordelen tot een leven zonder uitdagingen. Hij is erg toegewijd aan zijn baasje en vertoont een grote will to please. Dat in combinatie met zijn atletische bouw en zijn intelligentie maakt hem geschikt voor zowat alle hondensporten. Agility, dogfrisbee, flyball, canicross, dogdance, speuren: hij is bereid om het allemaal te leren, zolang hij dat maar samen met zijn baasje kan doen. De Pyreneese herdershond maakt sowieso een diepe connectie met zijn eigenaar. Maar die band wordt nog intenser wanneer je een sport met hem beoefent.

HIJ BLIJFT VERBAZEN

Advertentie

Zijn oorspronkelijke taak, die hij uitvoerde in afgelegen gebieden in de bergen, heeft ervoor gezorgd dat het Pyreneese herdershondje terughoudend is ten opzichte van mensen die hij niet kent. De face rase zou iets minder wantrouwend zijn tegenover onbekenden. Het spreekt dus voor zich dat een grondige socialisatie geen overbodige luxe is.
Een pittig, eigenwijs hondje vraagt om een consequente eigenaar. Mag de Pyreneese herdershond niet op de zetel, laat het dan ook niet “maar één keertje” toe, want hij vergeet zoiets nooit meer. Leergierig als hij is, kan hij ook snel ongewenst gedrag aanleren. Je hoort het al: het is geen beginnershond. Maar wie erin slaagt de Pyreneese herdershond goed te socialiseren en hem gepast gedrag aanleert, krijgt een droom van een hond. Een hond die je steeds weer weet te verbazen met zijn kennen en kunnen.

Grootte: 

Poil long: 40 – 48 cm

Face rase: 40 – 54 cm

Gewicht: 7 – 17 kg

Levensverwachting: gemiddeld 15 jaar

Vachtverzorging: makkelijk

Karakter: 

  • eigenwijs
  • onverschrokken
  • slim
  • werklustig
  • toegewijd

Bewegingsbehoefte: veel 

Tekst: Evi Maveau
Foto’s: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]