Zijn de pootjes van jouw hond winterproof?

Foto: Annamarias/Shutterstock

Advertentie

Vorige maand speelde onze radio continu liedjes af als “I’m dreaming of a white Christmas” en Let it snow”. Een witte Kerst zat er niet in, maar we hopen nog elke ochtend wakker te worden met uitzicht op een prachtig wit sneeuwtapijt. Hoe oud en volwassen we ook zijn, sneeuw doet het kind in ons weer ontwaken. Dat geldt ook voor onze viervoeters: ze vinden het geweldig om in de sneeuw te ravotten, achter sneeuwballen aan te lopen en een plasje te doen tegen een verse sneeuwman. Door al die sneeuwpret vergeten we soms de pootjes van onze hond te beschermen. Kloven, wondjes, chemische brandwonden, vrieswonden… de winter kan wreed zijn voor de pootjes van onze hond. Met deze tips rent jouw hond veilig over de sneeuw!

IJSVORMING TUSSEN DE TENEN
Honden lopen op hun “blote voeten” over de sneeuw en zijn daardoor erg kwetsbaar voor verwondingen. Een bevroren ondergrond kan leiden tot pijnlijke vrieswonden en ijs kan in de poten snijden. Zelfs de zachte sneeuw kent geen genade voor je hond. Vooral bij langharige honden kan sneeuw zich tussen de voetkussentjes en tenen ophopen tot kleine “ijsbolletjes”. Door de lichaamstemperatuur van de hond zal de sneeuw eerst smelten, maar na een tijdje kan deze terug bevriezen, waardoor de sneeuw samenklontert tot ijsbolletjes. Die kunnen snijden en zijn erg pijnlijk voor je hond. Hij kan er zelfs wondjes of kloven van krijgen. Smeer daarom voor je gaat wandelen de poten van je hond in met een beschermend product, zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE Voet & voetzoolkussenbalsem . Dat zorgt voor een fysieke barrière tussen de pootjes van je hond en de winterse ondergrond. Zorg ervoor dat de vacht aan de pootjes kort getrimd is en dat de haren tussen de voetkussentjes niet in contact komen met de grond om zo ijsvorming tegen te gaan.

OPGEPAST VOOR STROOIZOUT
De sneeuw zelf is echter niet de grootste boosdoener voor de poten van je hond. Strooizout en pekel kunnen irritatie veroorzaken en drogen de huid uit. Langdurig contact met deze producten kan zelfs chemische brandwonden veroorzaken. Als de hond zijn pootjes schoonlikt na het wandelen, kan hij een (zout)vergiftiging oplopen. Zet een kom met lauw water en een handdoek klaar bij de voordeur. Zo kan je na de wandeling meteen de pootjes schoonmaken en voorkom je dat het strooizout zich over je huis verspreidt.

Advertentie

TIPS:

  • Voor je de deur uitgaat: smeer de poten in met een beschermend product, zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE Voet & voetzoolkussenbalsem.
  • Houd de haartjes tussen de voetkussens kort.
  • Verzorg elke dag de huid op de voetkussentjes met een hydraterend product, zoals bijvoorbeeld de FRONTLINE PET CARE Voet & voetzoolkussenbalsem v. Een sterke en gezonde huid biedt meer weerstand tegen wondjes en kloven.
  • Wandel zo weinig mogelijk op plekken waar er gestrooid is. Stap dan liever in de sneeuw.
  • Strooizout kan giftig zijn voor je hond. Was de poten na het wandelen met lauw water.
  • Laat je hond niet uit plassen drinken en geen smeltende sneeuw happen. Die kunnen strooizout bevatten.
  • Hondenschoentjes beschermen de poten tegen sneeuw en strooizout. Is je hond niet gewend om schoenen te dragen, oefen dan eerst thuis met babysokjes.
  • Honden die lange tijd buiten zijn in de winterkoude lopen risico op onderkoeling en vrieswonden aan de poten. Maak liever meerdere korte wandelingen dan één grote wandeling.
  • Controleer na elke wandeling de poten van je hond op kloven in de voetkussens of roodheid tussen de tenen. Verwijder ijs en zout.
  • Vermijd wandelen op ijs, zeker met pups, oudere honden en viervoeters met gewrichtsklachten. Je hond kan uitglijden en zich serieus verwonden.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]