Politie verwelkomt emotionele zorghond: Fluf stelt slachtoffers gerust

De nieuwste collega van de Gentse politie heeft vier pootjes: Labrador retriever Fluf, een reutje van twee jaar oud. Fluf is een emotionele zorghond, de eerste die in Vlaanderen werd opgeleid. Hij heeft een kalmerend effect op slachtoffers, waardoor ze beter in staat zijn om hun verhaal aan de politie te doen.

Fluf werd getraind door de vzw’s Hachiko en Canishatwee organisaties die assistentiehonden opleiden. Zijn baasje, hoofdinspecteur Evi Vandendriessche, werd nauw betrokken bij de opleiding. De beide organisaties blijven Fluf en Evi ook nog verder nauw opvolgen en professioneel begeleiden. 

SLACHTOFFERS BIJSTAAN
Fluf woont sinds april bij Evi. Al snel kwam hij met Evi mee naar de werkvloer bij de Gentse politie. Daar werd hij verder getraind aan de hand van rollenspellen. Flufs functie is emotionele ondersteuning bieden aan slachtoffers en getuigen. Het is de bedoeling dat zij zich op hun gemak voelen tijdens gesprekken door de aanwezigheid van Fluf. Een hond kan het ijs breken en een houvast bieden. ‘Fluf staat symbool waar onze politie voor staat: niet alleen om daders te pakken, maar ook en vooral om slachtoffers bij te staan.’, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

OPGELEID IN BELGIË
De politiezone Brussel-Noord stelde eerder al een emotionele zorghond te werk, Switch, die werd opgeleid in Canada. De korpschef van de Gentse politie was verkocht aan het idee en deed een aanvraag bij een Canadese organisatie. Maar de wachtlijsten zijn erg lang. Toevallig waren de vzw’s Hachiko en Canisha – twee opleidingscentra voor assistentiehonden – op dat moment op zoek naar partners om een gezamenlijk project op te starten: het trainen van zorghonden in de slachtofferzorg. Fluf is de eerste zorghond die in België werd getraind. Daarmee maakt de viervoeter deel uit van het Europees pioniersproject, FYDO (Facility Dogs Europe), waarbij Hachiko en Canisha onder leiding van VSE (Victim Support Europe) een Europese standaard voor emotionele zorghonden uitwerken.
Intussen is Fluf een geliefde collega geworden bij de Gentse flikken. 

Foto’s: © Politie Gent