Opgepast: De leiband fout vasthouden kan je gezondheid schaden

Als hondenbaasje loop je het risico ernstige verwondingen op te lopen aan je handen. Britse chirurgen wijzen op de gevolgen van incorrect leibandgebruik: brandwonden, scheuren, ontwrichtingen, breuken en beschadiging van de ligamenten.

In één ziekenhuis in Cornwall werden op een jaar tijd maar liefst dertig patiënten verzorgd die serieuze verwondingen aan hun hand opliepen, omdat ze de leiband fout vasthielden. 

De British Society for the Surgery of the Hand (BSSH) waarschuwt dat dergelijke verwondingen vaak zeer ernstig zijn en er soms tot een jaar revalidatie nodig is voor een volledig herstel. Om dat te voorkomen bracht de BSSH advies uit over hoe hondenbaasjes de leiband moeten vasthouden. Enkele aandachtpunten zijn:

  • Het is afgeraden de leiband rond de polsen, handen of vingers te wikkelen.
  • Flexilijnen kunnen zich gevaarlijk rond benen, de poten van je hond of bomen omwikkelen. Gebruik deze bij voorkeur niet (indien je dat wel doet, doe het dan enkel op open ruimtes).
  • Grotere honden worden best aan een korte leiband gehouden, zodat ze niet te veel snelheid kunnen opbouwen en zo een enorme kracht kunnen genereren.

Met de hond wandelen heeft nog altijd meer gezondheidsvoordelen dan –nadelen. Maar erop letten dat je de leiband op een veilige manier vasthoudt, is geen overbodige luxe!

Scroll to Top