Ook honden hebben stress

Stress, het is dé ziekte van de 21ste eeuw. Niet alleen mensen kunnen stress ervaren, ook onze trouwe vrienden zijn er vatbaar voor.

Advertentie

De dagelijkse stress, sociale verplichtingen, oververmoeidheid, burn-out, kopzorgen… Ons haastige leven zorgt ervoor dat we soms stress ervaren, de ene persoon al wat meer dan de andere. Ook onze harige vrienden kunnen gestresseerd raken. 

WAAROM HEEFT EEN HOND STRESS?
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Hier alvast enkele voorbeelden.

2. Verveling
Een gebrek aan mentale stimulatie kan op den duur stress geven. Een hondensport, zoekspelletjes, nieuwe trucjes leren, denkpuzzels,… het zijn allemaal dingen die stress kunnen verminderen.

2. Overprikkeling
Het tegenovergestelde kan ook stresserend zijn: te veel activiteiten of prikkels zorgen ervoor dat het lichaam en de hersenen continu in een staat van actie en opwinding zijn. Dat maakt het moeilijk om terug in een rusttoestand te komen.

3. Trauma
Schokkende, afschuwelijke gebeurtenissen kunnen littekens nalaten. Wanneer je een hond adopteert, weet je niet wat hij al allemaal heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld: verwaarlozing, mishandeling, een auto-ongeval of het verlies van een baasje. 

4. Gebrek aan socialisatie
Veel honden ontwikkelen angsten door een gebrek aan socialisatie tijdens de inprentingsperiode. En angst hangt samen met stress. Daarom is het belangrijk dat puppy’s bij de fokker vertrouwd raken met allerlei prikkels die ze in het dagelijkse leven kunnen tegenkomen. Het is dan aan de kersverse eigenaar van de pup om thuis verder aan de socialisatie te werken.

5. Geluiden

Het gehoor van honden is een pak gevoeliger dan dat van ons. In onze moderne leefwereld kan een hond haast niet ontsnappen aan geluiden die hij als storend ervaart. Denk maar aan achtergrondgeluiden zoals bijvoorbeeld dat van het verkeer, van werken of van de televisie. 

6. Stemverheffing
Honden kunnen stress ervaren wanneer je je stem verheft. Toch zijn er baasjes die al roepend commando’s geven aan hun hond. Luistert Rex niet, dan gaan ze soms nog harder schreeuwen. Wanneer je een hond rustig en stil toespreekt, is de kans groter dat hij je het commando zal uitvoeren.

Advertentie

7. Verlatingsangst
Misschien breekt je hond de boel niet af wanneer je het huis uit bent, toch kan hij dan stress ervaren. Het is moeilijk om aan je hond te zien of hij goed kan omgaan met je vertrek, want veel honden “lijden in stilte”. Honden die vaak lange periodes alleen worden gelaten kunnen gestresseerd raken.

8. Nieuwe mensen of situaties
Bezoek over de vloer, kinderen, drukke menigtes, een kermis op het marktplein, … het zijn allemaal zaken waardoor je beste vriend gestresseerd kan raken. Maar iedere hond is anders: de ene voelt zich niet op zijn gemak bij onbekende mensen, terwijl de andere net dol is op nieuwe gezichten.

9. Jij
Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar jouw gemoedstoestand heeft een grote impact op die van je hond. Of je nu opgedraaid bent over je hond of over je werk, je partner of wat dan ook, jouw stemming kan stress triggeren. Jouw eigen mentale gezondheid heeft een effect op die van je hond. Vermijd zoveel mogelijk stressoren en zoek tijdig professionele hulp. Zo kan je er honderd procent
voor je hond zijn.

HOE STRESS HERKENNEN
Wat zou het handig zijn als Max kon praten! Dan kon hij je vertellen of hij zich al dan niet goed in zijn vel voelt. Eigenlijk doet hij dat nu al, zij het in een andere taal: lichaamstaal. Door goed naar je hond te kijken, herken je lichaamstaal die kan duiden op stress. Stresssignalen zijn onder andere:
– geeuwen
– tongelen (met de tong over de neus gaan)
– likken (zowel aan zichzelf als aan anderen)
– bibberen
– een pootje optrekken
– hijgen
– snuffelen (plots heel druk in het rond gaan snuffelen)
– oogwit tonen
– schudden met het lichaam (de spanning afschudden)
– langzaam knipperen met de ogen
– piepen of janken

STRESS TACKLEN
In sommige gevallen is het duidelijk hoe je stress bij je hond kan aanpakken. Verveelt hij zich, dan kan je meer uitdagingen voorzien. Is hij te vaak alleen, dan kan je een uitlaatservice of dogsitter inschakelen. Andere vormen van stress vereisen een complexere aanpak, zoals bijvoorbeeld stress door een trauma of door het gebrek aan socialisatie. In zulke gevallen kan het inschakelen van een hondengedrags-deskundige ondersteuning bieden. 

Foto’s: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]