O denneboom, o dogproof denneboom!

Een kerstboom brengt gezelligheid in huis, maar kan ook gevaren meebrengen.

Fonkelende lichtjes, glinsterende ballen… voor sommige viervoeters ziet zo’n versierde kerstboom er erg aanlokkelijk uit. Zorg ervoor dat je je hond altijd in de gaten houdt wanneer hij in de buurt van de boom vertoeft.

Glazen kerstballen laat je best achterwege. Of hang ze hoog genoeg in de boom, zodat je hond er niet bij kan. Als hij zo’n kerstbal aanziet voor een bal en ernaar hapt, riskeert hij glasscherven binnen te krijgen. Andere ornamenten kunnen dan weer verstikkingsrisico’s inhouden. 
In een lichtsnoer kan je hond verstrikt raken. Check de kerstverlichting ook geregeld op sporen van geknabbel.
Kunstsneeuw en engelenhaar kunnen problemen geven als ze in grote hoeveelheden verorberd worden.
Let op dat je hond de pot of het schaaltje onder de kerstboom niet als drinkbak gaat gebruiken. Het water kan meststoffen of bewaarmiddelen bevatten om de boom langer mooi te houden. Er kunnen ook schimmels en bacteriën inzitten.

En soms is het niet wat in de kerstboom hangt, maar hetgene wat eronder ligt, dat problemen kan opleveren. Ja, we hebben het over de cadeautjes. Dat mooi verpakte doosje pralines voor tante Linda kan een tripje naar de dierenarts opleveren voor Max… 

Giftig groen
De meeste honden zullen niet knabbelen aan de kerstboom. Als je hongerige, harige vriend toch toeslaat, houd hem dan in de gaten en contacteer indien nodig de dierenarts. Al hoef je je niet superveel zorgen te maken. De naalden zijn lichtjes giftig en kunnen maag-darmklachten geven, maar de kans dat je hond ervan doodvalt, is klein. Er zijn wel andere feestelijke kerstplanten die wel erg toxisch zijn, zoals de kerstster (poinsettia), hulst, maretak, klimop en lelies. Als hondenbaasje haal je die best niet in huis.

Poinsettia
Maretak
Hulst
Klimop
Lelie

Foto’s: © Shutterstock

Scroll to Top