Hondenvleesfestival gaat door ondanks protest van miljoenen Chinezen

hondenvlees china

Elk jaar vindt eind juni in de Chinese provincie Yulin een controversieel feest plaats om de langste dag van het jaar te vieren: het zonnewendefeest, ook wel bekend als het “hondenvleesfestival”. Voor dit evenement worden jaarlijks zo’n 10.000 honden geslacht. De traditie wekt elk jaar meer en meer afschuw op en afgelopen weken probeerden dierenliefhebbers in heel China een einde te maken aan de dieronvriendelijke festiviteiten. Ondanks protesten en een petitie die meer dan 11 miljoen keer werd ondertekend, is het festival dinsdag dan toch van start gegaan.

Advertentie

 

Xu Yufeng, oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Beijing Mothers Against Animal Cruelty omschrijft het festival in Time Magazine als ’een schande voor China’. Ze vindt dat het evenement voorgoed moet afgeschaft worden in het belang van openbare veiligheid, voedselveiligheid, de sociale moraal en de internationale reputatie van China.

Advertentie

CORRUPTE HANDEL IN GESTOLEN HUISDIEREN
De traditie van hondenvlees eten ligt al lang onder vuur, maar in China is de handel in hondenvlees en het eten ervan toegelaten. Veel Chinezen beschouwen het niet als verwerpelijk en op sommige plaatsen wordt het vlees zelfs aanzien als een delicatesse. Daardoor belanden er naar schattig jaarlijks 10 miljoen honden in de kookpot, een huiveringwekkend hoog getal. Zeker als je bedenkt dat er maar een zo’n kleine honderd officiële hondenslachterijen bestaan en er in de meeste slachthuizen gemiddeld maar dertig tot vijftig honden worden gehouden. Het merendeel van de honden die geslacht worden om op te eten, zijn zwerfhonden of gestolen huisdieren. Op het festival in Yulin zou het hondenvlees dus ook voor een groot deel geleverd worden door een corrupte handel in gestolen honden.

GROTE STEDEN SCHRAPPEN HONDENVLEES VAN MENU
Hoewel het eten van hondenvlees een eeuwenoude traditie is in China, bestaat het feest in Yulin pas sinds de jaren negentig van vorige eeuw. Het zou volgens lokale autoriteiten niet eens om een officieel evenement gaan, maar om een informele viering van de langste dag. Het dierenactivisme in China is pas de laatste jaren beginnen opkomen, dankzij de groeiende welvarende middenklasse, die steeds vaker een huisdier neemt. In grote steden als Peking en Shanghai werd hond al van het menu geschrapt.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]