Chihuahua

Bestel hier het nummer over de chihuahua

“Met een chihuahua krijg je veel persoonlijkheid voor weinig kilo’s hond”

Levendig en vrolijk gezelschap

Een saai handtashondje? Vergeet dat onterechte stereotype! De kleinste telg van hondenland heeft een persoonlijkheid die zo pittig is als een jalapeñopeper. Deze Mexicaan bruist van leven. Maak kennis met de chihuahua zoals hij echt is!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Het kleinste hondje ter wereld heeft een groot geheim, namelijk zijn herkomst. De oorsprong van de chihuahua is gehuld in mysterie. Twee verschillende theorieën doen de ronde. De eerste stelt dat de chihuahua afstamt van de techichi, een gezelschapshond die zij aan zij leefde met het Tolteekse volk in Mexico.
Wanneer later de Azteken ten tonele verschenen, werd de techichi zoveel meer dan enkel een gezelschapsdier. De Azteken schreven de dwerghondjes magische krachten toe. Ze waren ervan overtuigd dat de techichi ziekten kon genezen en de toekomst kon voorspellen. Indertijd werd het kleine hondje ook gebruikt als warmwaterkruik door zieken of gewonden. Vermoedelijk begon het Azteekse volk daardoor gaandeweg te geloven dat de pijn van mensen werd overgedragen op de techichi. De Azteken hielden er immers een bizar en wreed ritueel op na: ze cremeerden de doden samen met een levend hondje. Ze geloofden dat de techichi de zonden van een overledene overnam en vervolgens deze persoon met een vlekkeloze ziel naar het hiernamaals escorteerde. Levend worden verbrand was niet het enige gruwelijke lot dat vele techichi’s stond te wachten. De gezelschapshondjes belandden soms ook in de kookpot. Soms werden de hondjes zelfs een kopje kleiner gemaakt omwille van hun gegeerde pels.

Wanneer de Spanjaarden aan het begin van de 16de eeuw de “nieuwe wereld” binnenvielen, waren ze uit op het goud en de juwelen van de Azteken. Na een bloederige strijd kregen de Spaanse veroveraars – of conquistadores – de overhand. Het einde van het Azteekse rijk betekende ook game over voor de techichi en het kleine hondje raakte in de vergetelheid. Maar niet voor lang. Want later dook het ras terug op, ietwat gewijzigd door de tand des tijd, onder de vorm van een chihuahua. Want, als we de eerste theorie mogen geloven, is de techichi de verre voorouder van de chihuahua.

De tweede theorie stelt dat de chihuahua de nakomeling is van verschillende romantische ontmoetingen tussen kleine, haarloze hondjes die door Spaanse handelaren van China naar Mexico werden meegebracht en inheemse honden.
Hoe de verre voorgeschiedenis van de chihuahua er exact uitzag, zullen we misschien nooit weten. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat er rond 1850 in Chihuahua – een staat in het noorden van Mexico die grenst aan de Verenigde Staten – enkele kleine hondjes opdoken. De schattige mormeltjes werden chihuahua’s genoemd en waren erg in trek bij Amerikaanse toeristen. Als souvenir brachten ze geen fles tequila mee, maar een pocketformaathondje. De chihuahua won enorm snel aan populariteit in de Verenigde Staten. Aanvankelijk bestonden er enkel kortharige chihuahua’s. Hun langharige neefjes zijn wellicht het gevolg van kruisingen met vlinderhondjes of dwergkezen. In 1904 werd voor het eerst een exemplaar geregistreerd bij de American Kennel Club een roodharige chihuahua die naar de naam “Midget” (Engels voor “dwerg”) luisterde. Fast forward een halve eeuw later en het aantal registraties in de VS steeg uit boven de 50.000. Sindsdien heeft de chihuahua de harten van mensen uit alle windstreken voor zich gewonnen. Of, hoe het allerkleinste hondje zo’n grote impact op de wereld kon hebben…

BEAUTY EN BRAINS

De chihuahua mag dan wel de kleinste inwoner van hondenland zijn, in vergelijking met zijn formaat heeft hij het grootste brein. De rasstandaard schrijft overigens geen specifieke schofthoogte voor, enkel een ideaal gewicht dat tussen 1,5 en 3 kg schommelt. Chihuahua’s die onder de 500 gram of boven de 3 kg wegen worden gediskwalificeerd.
O chihuahua, wat heb jij grote oren. ‘Dat is om beter te kunnen… afkoelen!’ De opmerkelijke oren van de chihuahua helpen om een teveel aan lichaamswarmte af te voeren. Een uitgebreid netwerk van kleine bloedvaatjes straalt de warmte uit naar de omgeving en geeft zo verkoeling. Dat kwam van pas tijdens de warme zomers in Mexico.
Ook de vacht van de chihuahua verraadt dat deze Zuid-Amerikaan niet gemaakt is voor koude klimaten. Zowel de kortharige vacht als de langharige biedt onvoldoende bescherming bij extreme vriestemperaturen.

UNIEKE PERSOONLIJKHEID

‘Dat is toch geen echte hond’, wordt vaak neerbuigend over de chihuahua gefluisterd. Wie die uitspraak doet, heeft duidelijk nog nooit echt kennisgemaakt met ’s werelds kleinste hondenras. Het tegengestelde is zelfs waar: een chihuahua betekent véél hond voor weinig kilo’s. Deze gezelschapshondjes hebben een grootse persoonlijkheid. Ze zijn speels, brutaal, charmant en elegant, een unieke combinatie. Toch zijn geen twee chihuahua’s hetzelfde. Ondanks de veralgemening die je in dit artikel leest, kunnen chihuahua’s onderling erg verschillen. Zo bestaan er exemplaren die vrijpostig of net erg timide zijn. Rustig of actief. Koppig of meegaand. Iedere chihuahua is uniek!

Tekst: Evi Maveau
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
klein 
15 – 25 cm

Gewicht
1 – 3 kg

Levensverwachting
14 – 18  jaar

Vachtverzorging
eenvoudig

Karakter
levendig, speels, aanhankelijk, moedig, koppig, lief

Bewegingsbehoefte
weinig tot matig

Scroll to Top
Scroll to Top