Kempense dierenarts betrokken bij grootschalige hondenhandel

Foto: Shutterstock

De lokale politie Kempen Noord-Oost arresteerde maandag Jantina B., een dierenarts uit Arendonk. Ze werd meteen uitgeleverd aan Nederland, waar ze verdacht wordt van paspoortvervalsing en het leveren van verboden dierengeneesmiddelen. Ook zou de 41-jarige dierenarts betrokkenheid zijn bij illegale hondenhandel. In het kader van datzelfde onderzoek belandden maandag twee hondenhandelaars uit het Nederlandse Hapert in de cel.

Opzettelijke vervalsing van dierenpaspoorten, medewerking aan illegale puppyhandel, verhandeling van verboden dierengeneesmiddelen. De aantijgingen aan het adres van Jantina B. zijn niet mals. De dierenarts uit Arendonk werd al langer in de gaten gehouden door het Nederlandse parket, dat maandag om haar uitlevering vroeg.

Meldingen zieke pups en illegale praktijken

Het onderzoek naar Jantina B. en de Nederlandse hondenhandelaars is al anderhalf jaar aan de gang. Het Nederlandse parket startte een strafrechtelijk onderzoek, nadat meerdere meldingen over zieke pups en illegale praktijken binnenkwamen. In de zomer van 2016 kregen de twee hondenhandelaars al eens de politie over de vloer. Die nam toen 89 puppy’s in beslag, omdat ze niet of foutief gevaccineerd waren. Gezien de pups afkomstig waren uit Hongarije, volgden verschillende huiszoekingen in het land van herkomst. In samenwerking met de Hongaarse autoriteiten verzamelde de Nederlandse politie enkele waardevolle getuigenissen, die uiteindelijk leidden tot de arrestaties van afgelopen maandag.

Gevaar voor hondsdolheid

Het Nederlandse gerecht tilt zwaar aan de illegale praktijken van Jantina B. en haar kompanen. Wie hondenpaspoorten vervalst en niet of foutief ingeënte dieren importeert, speelt immers met de volksgezondheid. Zowel in België als Nederland moeten pups verplicht ingeënt zijn tegen hondsdolheid, een ziekte die ook besmettelijk en vooral dodelijk is voor de mens. De eerste inenting gebeurt bij puppy’s van 12 weken. Na 21 dagen, wanneer de hondjes15 weken zijn, wordt de tweede inenting toegediend. Pas dan kan een dier geïmporteerd worden. De Hongaarse pups die de Nederlandse politie in Hapert aantrof waren jonger. Dat wil zeggen dat ze niet beschermd zijn tegen hondsdolheid, wat gevaarlijk kan zijn voor de viervoeters én voor de mensen die met hen in contact komen.

Scroll to Top