Kauwen werkt kalmerend voor honden

Hond kauwt

Knabbelen, kauwen, knagen: onze kwispelende vrienden zijn er vaak mee bezig. Maar is dat wel goed voor het gebit? En welke kauwbotten of -speeltjes zijn geschikt voor jouw hond?

Advertentie

Natuurlijk instinct 
Voor honden is kauwen iets heel natuurlijks, iets wat ze instinctief doen. Dat heeft alles te maken met het dieet van hun voorouders, dat onder andere uit vlezige botten en dierenkarkassen bestond. Vandaag zijn het eerder kleurrijke kauwspeeltjes en speciale hondensnacks die je in de mond van je hond terugvindt. 
Kauwen is een basisbehoefte. Het is voor je hond een manier om nieuwe objecten te ontdekken en beoordelen. Dit zien we vooral terug bij puppy’s die, net als baby’s trouwens, de wereld het verkennen met hun mond. Puppy’s kauwen bovendien ook om om te gaan met het ongemak dat gepaard gaat met het omruilen van de puppytanden voor een volwassen gebit. 
Maar niet alleen puppy’s genieten van een gezellig knabbelmomentje. Ook volwassen honden vleien zich graag neer met een kauwspeeltje of –snoepje. 

Ontspannend effect
Kauwen heeft een kalmerend effect. Het is een ideale manier om stress te verdrijven en te ontspannen. Tijdens het kauwen worden er stoffen in het lichaam aangemaakt zoals endorfine en dopamine, waardoor je hond een aangenaam gevoel ervaart. 

kauwen hond

Te veel is nooit goed
Zoals voor veel leuke dingen geldt: overdaad schaadt. De hele dag lang kauwen zoals een koe is niet meer ok. Je kwispelende vriend is geen herkauwer. Overmatig of obsessief kauwen kan een onderliggende oorzaak hebben zoals angst, stress, verveling of eenzaamheid. Het is ook niet de bedoeling dat je hond zomaar op alles in huis begint te knagen. Niemand loopt graag met gaten in zijn schoenen rond en zo’n kapot geknabbelde televisieafstandsbediening is ook niet alles. Het is belangrijk om na te gaan wat de reden is achter deze vernielingsdrang. 

Goed voor de tanden?
Je hebt vast en zeker al eens gehoord dat kauwen honden kan helpen bij het schoonhouden van hun gebit en het voorkomen van tandsteen. Veel bedrijven pakken hier dan ook graag mee uit. Het is inderdaad klinisch aangetoond dat er in eetbare kauwitems ingrediënten kunnen zitten die meehelpen aan een schoon gebit. Toch is er te weinig wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen dat kauwen echt daadwerkelijk helpt voor een goede tandgezondheid. Zo is er geen garantie dat het geven van botten of andere kauwitems de algehele gezondheid van de tanden ten goede komt. Wil je jouw hond zijn tanden echt gezond houden? Poets ze dan regelmatig met een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta (gebruik nooit tandpasta die voor mensen bedoeld is). Ter aanvulling kan je jouw hond natuurlijk wel trakteren op een lekker kauwitem. Zo fungeren gedroogde pezen zelfs een beetje als flosdraad voor je hond.

Gebitsschade
Als je hond de hele dag door op harde spullen bijt, dan kan dat zorgen voor schade aan zijn tanden of wondjes in z’n mond. Zeker wanneer hij op een agressieve manier kauwt. Vooral harde, zware beenderen of harde plastieken speeltjes kunnen door het vele kauwen scherp worden en daarbij wondjes veroorzaken in de mond. Maar wist je dat ook het verkeerde formaat van kauwitem schadelijk kan zijn? Kleine hondjes hebben namelijk een andere schedelgrootte dan grote honden en dat kan ertoe leiden dat zij minder goed op bepaalde kauwitems kunnen knabbelen. Zorg dus dat je jouw kauwitem steeds aanpast aan de grootte van je hond.

Advertentie

SIZE DOES MATTER
Kauwbotjes- en speeltjes zijn in allerlei formaten verkrijgbaar. Belangrijk hierbij is dat je de juiste grootte kiest voor jouw hondje. Kies dus geen groot rendiergewei voor je chihuahua of een minikauwbotje voor je Mechelse herder. Ze zullen hier weinig plezier aan beleven en het kan zelf schadelijk zijn voor de gezondheid van je lieveling. Zo kan jouw chihuahua zijn tandjes kapotbijten of pijn krijgen aan zijn kaakgewrichten, terwijl er bij de Mechelse herder kans is op verstikkingsgevaar. 

Safety first!
Er is een uitgebreid aanbod van kauwitems op de markt. Van gewone kauwbotten en gedroogde pezen tot dierenhuiden, gedroogde varkensoren, runderhoeven, rendiergeweien en gedroogde vissen tot zelfs speciaal hout dat niet splintert. De lijst is eindeloos! Wat je echter nooit aan je hond mag geven zijn gekookte botten. Door de blootstelling aan de hitte verandert de botstructuur, waardoor deze brozer worden en splinters kunnen afgeven. Zo’n splinter is erg gevaarlijk voor de maag en het verteringssysteem van je hond. Zo’n splinter kan zelfs blijven steken in de keel en daar een obstructie vormen. Gelukkig hebben de kauwbotten voor honden die je in de dierenspeciaalzaak een goede structuur en grootte waardoor je hond geen scherpe stukken kan binnen slikken. Koop dus enkel kauwsnacks die speciaal voor honden bedoeld zijn.

Jack russell kauwbot

Goed bewaard, ellende bespaard!
Vooral bij kauwitems afkomstig van dieren is het belangrijk dat deze goed bewaard worden om ziektes te voorkomen. Kijkt je hond niet meer om naar zijn kauwbotje? Laat het dan niet zomaar achteloos rondslingeren op de vloer, waar het kan worden blootgesteld aan allerlei bacteriën. Koop deze kauwitems ook alleen bij gekende speciaalzaken die een hoge kwaliteit kunnen garanderen.

Kauwspeeltjes
Naast eetbare items zijn er ook veel kauwspeeltjes op de markt. Let ook hierbij steeds op de grootte en bijtkracht van je hond alvorens je een keuze maakt. Extra leuk is dat je sommige speeltjes kan opvullen met iets lekkers zoals snoepjes of wat dacht je van een vloeibare spuitpasta met de smaak van kaas, rund of kip? Sommige speeltjes kan je daarna ook bevriezen waardoor je hondje er extra veel moeite voor moet doen om het lekkers eruit te krijgen. En zo wordt kauwen extra fun!

TEKST: Lisa De Schrijver
FOTO’S: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]