Katsjing! Wat kost een hond?

hoeveel kost een hond

Maar liefst één op de vijf baasjes schrikt van de torenhoge kosten van hun huisdier, zo blijkt uit onderzoek*. Vooral hondeneigenaars vinden hun viervoeter duurder dan verwacht. Om verrassingen te voorkomen, heeft WOEF wat kosten voor je op een rijtje gezet. Be prepared! 

Advertentie

*Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau iVOX in opdracht van Corona Direct Verzekeringen

Aanschaf
Wie een hond overweegt, merkt al snel dat prijzen sterk variëren, bijvoorbeeld per ras. Gemiddeld kost een Mechelse herderspup zo’n 840 euro, terwijl er aan een dwergkeeshond met stamboom al snel een prijskaartje van zo’n 2.812 euro hangt. Een asielhond kost tussen de 100 en 400 euro. En dan heb je ook nog de broodfokhondjes… Waar je het dier koopt, is vaak van groot belang voor de kosten op lange termijn. Zo is een hond van een erkende fokker duurder, maar verklein je hiermee wel de kans op torenhoge dierenarts- of herstel- en trainingskosten in de toekomst omdat genetische afwijkingen en slechte socialisatie grotendeels uitgesloten kunnen worden. 

De uitzet
Na aanschaf van jouw kersverse huisdier ben je er natuurlijk nog niet. Nu begint het pas! Het baasje moet nog allerlei basisbenodigdheden in huis halen, zoals een leiband, halsband of harnas, bench of hok, mandje of kussen, voer- en drinkbank en speeltjes. Daarnaast kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wie weet vind je een GPS-tracker onmisbaar of gun je je hond een speciale hondensofa. Die items komen nog bóvenop de gemiddelde kosten voor de basisitems. Hou er daarnaast rekening mee dat je gemiddeld zo’n 25 tot 100 euro extra per jaar kwijt bent voor het vervangen van items, bijvoorbeeld door slijtage. 

Registreren en chippen
Iedere hond in België moet via een chip geregistreerd worden vóór de leeftijd van
8 weken. Hiervoor gelden geen vaste prijzen, maar gemiddeld kost het chippen bij de dierenarts of het asiel tussen de 10 en 30 euro. Voor de registratie bepalen portalen zelf hun prijs. Vaak zijn pups en asielhonden al gechipt en geregistreerd en zijn deze kosten bij de aanschafprijs inbegrepen. Let op, controleer dit goed. Een niet-gechipte viervoeter kan het baasje een enorme geldboete opleveren. Over onnodige kosten gesproken…  

Casteren of steriliseren
Heb je er al aan gedacht of je jouw hond wil laten “helpen”? Ook het castreren of steriliseren van een hond neemt uiteraard kosten met zich mee. De hoogte hiervan verschilt sterk per dierenkliniek en per methode. Denk hierbij aan een gewone sterilisatie, een laparoscopische operatie en een gewone- of chemische castratie. Ook het gewicht van een hond is bepalend in de kosten. Zo is een castratie voor een hond onder de 15 kilo goedkoper dan voor een hond van meer dan 50 kilo.

Vaccineren of titeren
Beter voorkomen dan genezen, geldt in het geval van vaccineren. Hiermee verklein je de kans dat jouw huisdier een ernstige besmettelijke ziekte krijgt. In het eerste levensjaar krijgt een pup daarom vaccinaties rond de leeftijd van 6, 9 én 12 weken. Vaak heeft een jonge hond tegen de tijd dat jij hem in huis neemt dus al één of meerdere van deze vaccinaties gehad. Maar ook een volwassen hond heeft vaak nog vaccinaties nodig, zoals de kennelhoestprik (verplicht bij veel hondenscholen en dierpensions) en de hondsdolheidvaccinatie (verplicht bij reizen naar het buitenland). Daarnaast beschermen de meeste prikken een volwassen hond niet langer dan één tot maximaal drie jaar, met als gevolg dat vaccinatiekosten regelmatig terugkeren in een hondenleven. Een baasje kan zijn dier ook eerst laten titeren, om te kijken of het dier wel echt een vaccinatie nodig heeft. Titeren is iets prijziger dan het “ouderwetse” vaccineren.

Voeding
Het ene baasje koopt voor zijn viervoeter voer van een B-merk uit de supermarkt,
het andere gaat voor speciaal hondenvoer vanwege spijtsverteringsproblemen of een biologische levensstijl. Daarnaast eet een chihuahua natuurlijk beduidend minder dan een Appenzeller sennenhond. De kosten voor voeding zijn dus echt per individu verschillend. Heb je een bepaald ras op het oog, vraag dan informatie aan een fokker of eigenaar met dezelfde hond. Mocht je kiezen voor specifieke voeding, dan ben je waarschijnlijk honderden euro’s per jaar duurder uit dan de schatting hieronder.  

Trainingen 
Een goede puppycursus is zeker aan te raden om in ieder geval de basisvaardig-
heden onder de knie te krijgen. Eén les kost al gauw 15 euro per uur, vaak bestaat een trainingsblok uit 8 lessen. Dat geldt vaak ook voor opvolgende gehoorzaamheidscursussen. Zie het als investering in de toekomst, want een hond met een gedragsstoornis wordt door de dierenarts vaak doorverwezen naar een speciale therapeut en dat kost natuurlijk óók geld. Zo loopt het bedrag voor een training rond probleemgedrag al gauw op tot soms 100 euro per uur.

Advertentie

Vlooien, teken en wormen 
Om schadelijke parasieten zoals vlooien, teken en wormen te voorkomen, moet een hond regelmatig worden behandeld met preventieve medicijnen. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen én hoe groter de hond, hoe hoger de kosten. Gemiddeld komt de behandeling van een hond met deze preventieve medicijnen neer op zo’n 50 à 100 euro per trimester.

Vachtverzorging
Natuurlijk gaat een hond niet naar de pedicure of manicure, maar viervoeters hebben – opnieuw afhankelijk van het ras – vaak speciale verzorging nodig. Qua vacht hebben kortharige honden aan een simpele kambeurt misschien genoeg en
ben je met de aanschaf van een borstel klaar. Dat is anders bij een hond met constant groeiend haar of eentje met hevige ruiperiodes. In zo’n geval is het verstandig om regelmatig een bezoek te brengen aan een goede trimmer. 

Hondenoppas?
Ook dat kost vaak geld! 

• Hondenuitlaatservice Gemiddeld 10 – 20 euro (per wandeling)
•Kennel Gemiddeld 10 – 25 euro (per dag)

Onverwachte medische kosten 
Helaas heeft een hond ook weleens kleine medische kwaaltjes, zoals een tandvleesontsteking. Hierbij is een gebitsreiniging à la 70 tot 200 euro misschien wel de oplossing. De kosten voor een darmoperatie lopen al snel in de papieren met 1.000 euro en de operatie voor een loszittende knieschijf kost nog veel meer. Zorg dus altijd voor een spaarpotje, zodat je onverwachte medische kosten kunt betalen. Of sluit een hondenverzekering af waarbij je deels de kosten voor consulten, medicijnen, specialistische zorg en ongevallen vergoed krijgt. Over het algemeen geldt: hoe ouder de hond, hoe duurder de verzekering.

Disclaimer 
WOEF geeft een indicatie van de gemiddelde kosten van een hond, zodat toekomstige baasjes een idee hebben. De échte kosten zijn sterk verschillend per individu. Belangrijke factoren die hierin meespelen zijn bijvoorbeeld het ras, het gewicht, de leeftijd en natuurlijk de gezondheid van een hond. Daarnaast verschillen de kosten sterk per dierenkliniek en veranderen prijzen voor bijvoorbeeld het voer regelmatig. Natuurlijk kan het baasje het ook zo gek maken als het zelf wil. Overall blijft het berekenen van wat een hond precíes kost dus een beetje nattevingerwerk.

TEKST: Britt Sijtsma
FOTO’S: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]