Joggen met je hond: handige tips

hond joggen tips

Volop aan het joggen in de aanloop naar een summerbody? Waarom dan niet samen met je hond trainen? Hier alvast enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Advertentie

hond joggen tipsCheck of jouw hond geschikt is
Start nooit met hardlopen als je hond nog een pup is. Te veel beweging is schadelijk voor de ontwikkeling van het beendergestel. Wanneer je hond precies volgroeid is, hangt af van het ras: bij kleine honden ontwikkelt het skelet sneller dan bij grote honden.
Vooraf een medische check-up laten uitvoeren bij de dierenarts is geen slecht idee. Honden met gewrichtsproblemen zijn niet geschikt als loopmaatje.
Alles hangt ook af van het type hond. Viervoeters met platte snuiten, zoals boxers en buldogs, kunnen moeilijker ademhalen en raken sneller oververhit.
En uiteraard het allerbelangrijkste: je hond moet er plezier in beleven. Sommige honden lopen nu eenmaal niet graag. In dat geval zoek je best een andere looppartner.

Kies het juiste materiaal
Uiteraard heb jij degelijke loopschoenen nodig, maar ook voor je hond moet je de juiste uitrusting voorzien. Er bestaan speciale hondenriemen die je rond je middel kan vastbinden en die via een flexibele lijn kan verbinden met de halsband of het harnas van je hond: de zogenaamde canicross-leiband. Zo heb je meer bewegingsvrijheid en een stabielere loophouding. Je kan natuurlijk ook met een simpele leiband op pad gaan, maar bij bruuske, onverwachte bewegingen kan je je schouders of polsen blesseren. Voor je hond geniet een speciaal harnas dat de kracht over het hele lichaam verdeelt de voorkeur.

hond joggen tipsBouw de trainingen op
Opbouwen is ontzettend belangrijk. Maak een schema en begin bijvoorbeeld met 5 à 10 minuten te rennen op een rustig tempo. Als dat goed gaat, doe je er elke week enkele minuten bij. Houd je hond goed in de gaten: let op tekenen van vermoeidheid. Een uitgeputte hond begint zwaar te hijgen, laat zijn staart naar beneden hangen, sleept met zijn achterpoten of weigert nog verder te lopen.

Leer je hond commando’s aan
Sommige honden springen voor je voeten, zigzaggen of versnellen bij het zien van een konijn. Niet leuk! Zeker niet wanneer je vasthangt aan je hond! Leer hem daarom dat hij niet zomaar opzij mag springen of halt mag houden, maar dat hij mooi naast jou moet lopen. Sla je ergens af, roep dan het commando ‘links’ of ‘rechts’. Je hond zal snel doorhebben wat de bedoeling is. Andere commando’s die je kan aanleren, zijn ‘stop’ en ‘go’. Moedig je hond aan tijdens het lopen en vergeet hem niet nadien thuis te belonen met wat lekkers.

Verkies zachte ondergronden
Loop bij voorkeur op zachte ondergronden, zoals stranden en bospaadjes. Zo beperk je de belasting op de gewrichten. Vooral bij lange afstanden is dit belangrijk. Controleer na het joggen de voetzooltjes op wondjes of vuil.

 Loop niet bij warm weer
Ga niet lopen bij temperaturen boven de twintig graden. Honden raken snel oververhit, want ze kunnen enkel hun warmte kwijtraken via de voetzolen of door te hijgen. Loop bij voorkeur ’s morgens heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het nog niet zo warm is.

Laat je hond niet rennen met een volle maag
Dat geldt zowel voor mensen als honden. Geef je dier minimum een uur tevoren geen eten meer.

Voorzie voldoende water
Bij afstanden langer dan 5 km neem je best een flesje water mee.

Advertentie

En… vergeet geen poepzakjes mee te nemen
Poepzakjes moeten standaard in je zakken zitten. Niemand glijdt graag uit over hondendrollen tijdens het hardlopen!

Foto’s: Shutterstock

 

 

 

 

 

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]