Is jouw hond summerproof?

zomer hond

6 TIPS VOOR EEN ZORGELOZE ZOMER

Advertentie

Honden houden van de zomer! Er wordt vaker met ze gewandeld, er staan meer uitstapjes op het programma en misschien mogen ze zelfs mee op vakantie. Of je nu een drukke zomer hebt gepland of je blijft gewoon thuis: met deze tips komt je beste vriend veilig en gezond de zomer door.

1. ZORG VOOR VOLDOENDE VERKOELING
Honden kunnen niet zweten zoals wij, waardoor ze snel oververhit raken. Ze kunnen enkel warmte verliezen door te hijgen en via hun voetzolen. Daarom is het belangrijk om voldoende verkoeling voor je viervoeter te voorzien:
hond te warm

  • Zorg dat je hond altijd vers water binnen bereik heeft.
  • Ga heel vroeg in de ochtend of laat op de avond wandelen en vermijd zware inspanningen op de heetste uren van de dag (tussen 11.00u en 18.00u).
  • Zorg ervoor dat de bench of hondenmand niet in de zon komt te staan in de loop van de dag en bedek deze eventueel met een verkoelend matje.
  • Doe de rolluiken of gordijnen dicht om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.
  • Doe je hond een nat T-shirt aan zodat zijn lichaam koel blijft.
  • Voorzie een ventilator naast de bench of hondenmand.
  • Zorg dat je hond een schaduwrijk plekje in de tuin heeft. Plaats eventueel een parasol of een kinderzwembadje voor extra verkoeling.

 

2. VERZORG DE VOETKUSSENTJES VAN JE HOND
hond pootje

voetbalsem
Zinkoxide en glycerine vormen een beschermingslaag die de voetzool beschermt tegen zand, zeezout, en andere irriterende factoren.

In de zomer zijn we geneigd om méér met onze hond te ondernemen. De wandelingen zijn langer, we maken vaker een uitstapje en trekken er misschien zelfs op uit naar de zee. Honden die tijdens het jaar niet veel bewegen hebben slechts een dunne eeltlaag op hun pootjes. Wanneer ze dan tijdens de zomervakantie plots lange wandelingen maken, raken hun voetkussentjes snel geïrriteerd door de extra belasting. Hetzelfde geldt wanneer de ondergrond in de zomer zeer warm is of wanneer honden intensief spelen op een ruwe ondergrond zoals kiezels, rotsen of zand op het strand. Tenslotte kan ook het zoute zeewater irritatie geven. Verzorg daarom de pootjes van je hond in de zomer met een beschermend product, zoals de Voet & voetzoolkussen balsem van FRONTLINE PET CARE.

 

TEST: Is het asfalt te heet voor je hond?
Omdat wij altijd (of toch meestal) schoenen dragen, zijn we ons er niet altijd van bewust hoe warm de ondergrond waarop we lopen is. Een ondergrond van beton, asfalt of zand kan behoorlijk warm worden, waardoor de hond het risico loopt zijn pootjes te verbranden. Bij een buitentemperatuur van 25°C kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 52°C: heet genoeg om een eitje op te bakken! Honden met roze voetzolen lopen trouwens sneller brandwonden aan hun pootjes op. Er bestaat een simpele test om te checken of de ondergrond te heet is: leg gedurende vijf seconden de rug van je hand op het asfalt. Doet dat pijn? Dan is de ondergrond te heet voor de pootjes van je hond!

 

 

3. NEEM EEN EHBO-KIT MEE OP REIS

hond EHBOOp vakantie of tijdens een uitstap zijn de meeste viervoeters erg vrolijk. In een vreemde omgeving kan je viervoeter anders reageren dan thuis. Dat in combinatie met heerlijk ravotten en wilde spelletjes op vakantie zorgen ervoor dat je hond meer kans loopt op wondjes. Neem daarom altijd een EHBO-kit mee voor je hond. Kleine wondjes of huidirritaties kan je verzorgen met een beschermend product zoals de Huidbeschermingsgel van FRONTLINE PET CARE.

6
Brengt een beschermende zinkoxidelaag aan op de huid en verzacht en hydrateert door provitamine B5.

 

 

Wat moet er in je EHBO-kit?

  • Verband
  • Steriel gaas
  • Ontsmettingsmiddel
  • Schaar
  • Thermometer
  • Huidbeschermingsgel

 

4. CHECK JE HOND OP TEKEN
hond teek

Teken zijn vooral actief tussen maart en oktober en kunnen je hond onder andere besmetten met de ziekte van Lyme: een aandoening die na verloop van tijd in het lichaam van de hond nestelt. Volgens onderzoek zou zo’n twintig procent van de teken in ons land drager zijn van de bacterie die Lyme veroorzaakt. Maar als je een teek binnen de 48 uur verwijderd, is de kans op ziekteoverdracht heel klein. Controleer daarom je hond na elke wandeling op teken! Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en bovendien zijn niet alle teken die op de hond zitten zichtbaar. Bescherm daarom je hond preventief met een middel tegen teken.

 

Advertentie
14 2
Geschikt om alle maten teken te verwijderen bij mens en dier.

Hoe verwijder je een teek?

Een teek mag je enkel verwijderen met een speciaal tekentangetje dat je onder de teek schuift. Vervolgens draai je de parasiet met een kurkentrekkerachtige beweging los uit de huid. Verdoof nooit vooraf de teek met ether of alcohol. Dat kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitbraakt in het lichaam van je hond, waardoor de kans op ziektes een pak groter wordt!

 

11
Bootst tranen na voor een zachte verwijdering van stof en vuil rond de ogen.


5. LET OP VOOR GEÏRRITEERDE OGEN

hond auto ogenTijdens de zomermaanden hebben veel honden last van hun oogjes. Airco, de kop uit het autoraampje steken en rondvliegende zandkorrels op het strand kunnen ervoor zorgen dat de ogen geïrriteerd raken. Bovendien hebben bepaalde hondenrassen, zoals bijvoorbeeld de maltezer, door de specifieke bouw van hun schedel last met het afvoeren van traanvocht, wat de kans op droge ogen of irritatie groter maakt. Als je hond daar last van heeft, kun je de ogen schoon maken en verwijder je zo onzuiverheden (zoals oogafscheiding, stof, zand, pollen en plantaardige resten) met FRONTLINE PET CARE Oogreiniger.

 

Wanneer moet je de ogen van je hond schoonmaken?

  • Bij honden met veel huidplooien of langharige rassen waarbij de ogen geïrriteerd kunnen raken doordat de haren de oogbol raken.
  • Bij honden met een platte snuit en uitpuilende ogen die van nature kwetsbaarder zijn.
  • Als je hond vaak ooguitvloeiing of korstjes heeft na het slapen.
  • Als je hond onzuiverheden rond de ogen heeft.

 

6. HOUD DE OREN VAN JE HOND SCHOON
dog beachUitwaaien aan het strand of in de zee is heerlijk! Helaas neemt je hond meestal ook een souvenirtje mee: zand en zeewater in zijn oren. Als zand, vuil of water te lang in het oor blijft zitten, ontstaat er een broeihaard voor bacteriën. Bovendien komt zo het fragiele evenwicht van de huidflora in het oor in gedrang. Reinig daarom in zulke situaties de oren van je hond met een aangepast product, zoals de Oorreiniger gel van FRONTLINE PET CARE. Zo voorkom je bovendien dat oorsmeer zich opstapelt in het oor en geef je vieze geurtjes geen kans meer!

10
Zink en rhamnose helpen het fragiele evenwicht van de huidflora in het oor te onderhouden en kalmeren het oor.

Hoe reinig je de oren van je hond?
Pak de basis van het oor vast en plaats het uiteinde van het flesje oorreiniger voorzichtig aan de basis van de gehoorgang. Druk lichtjes op het flesje om enkele druppels in het oor aan te brengen. Masseer vervolgens meteen de basis van het oor met je duim en wijsvinger om het product te verdelen en onzuiverheden los te maken. Verwijder nadien het losgekomen vuil met een katoenen doekje uit het oor. Opgelet: gebruik nooit wattenstaafjes! Daarmee kan je vuil en zand nog dieper in het oor duwen.

 

 

 

 

 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]