Shih tzu

shih tzu

 • Rasgroep: Gezelschapshonden
 • Kindvriendelijk? Ja!
 • Bewegingsbehoefte: weinig tot matig
 • Waakhond? Staat niet bekend om zijn uitstekende waakcapaciteiten. Een inbreker wegjagen, is al helemaal niets voor hem!
 • Vachtverzorging: veel
 • Sociaal: Jong, oud, klein, groot… De shih tzu kan het met iedereen goed vinden. Zelfs met die andere viervoeters: katten!
 • Sportpartner? Euh… sporten? Eerder een couch potato dan een topatleet. Geniet wel van een wandelingetje en lekker spelen in de tuin.

KARAKTER

De shih tzu wordt vaak aanzien als een schoothondje voor oudere dames. Hoewel de shih tzu graag in menselijk gezelschap vertoeft en daarbij niet discrimineert op basis van leeftijd, is hij zoveel meer dan dat: de nieuwe beste vriend van je kinderen, een gezellige huisgenoot en een trouwe wandelpartner! Hoewel de shih tzu oorspronkelijk werd gefokt voor de aristocratie, hoef je hem geen paleis te bezitten om hem een aangenaam leven te bieden. Deze hond leeft immers met evenveel plezier in een kleine flat. Zolang hij bij zijn baasje vertoeft, is hij gelukkig. De shih tzu is namelijk een échte gezelschapshond: Hij lijkt het humeur van hun baasje en zelfs van andere mensen perfect aan te voelen. Hij past zich doorgaans dan ook helemaal aan aan de levensstijl van zijn baasje. Bovendien zal hij altijd galant zijn, zelfs tegenover vreemden. Niet verwonderlijk dus, dat de shih tzu al eeuwenlang een gegeerd hondje is!

OPVOEDING

Door zijn ongelofelijk aangename en gedweeë karakter, heeft de shih tzu geen bikkelharde en hyperconsequente opvoeding nodig. Hij heeft eerder nood aan een positieve opvoeding in een warm gezin. Uiteraard mag je de shih tzu ook nooit over je heen laten lopen. Een regelrechte tiran zal hij wellicht niet meteen worden, maar hij zou zich wel keizerlijke kapsones kunnen aanmeten. De shih tzu wordt wel eens als ‘dom’ bestempeld, maar in werkelijkheid is hij best wel intelligent. Eigenlijk kan je hem alles leren. Hij doet zich soms minder slim voor, omdat hij niet overal het nut van inziet.

GEZONDHEID

De shih tzu is algemeen gezien een gezond ras dat lang leeft. Gemiddeld wordt hij zo’n 11 tot 16 jaar. Helaas is het net zijn bijzondere uiterlijk waardoor hij een grotere kans loopt op bepaalde gezondheidsproblemen. Door zijn korte snuit kan de shih tzu stenoserende of dichtslibbende neusgaten ontwikkelen. Ontwikkelen is misschien niet het juiste woord, aangezien het hier om een aangeboren aandoening gaat. In realiteit duurt het doorgaans vaak enkele jaren vooraleer de eerste symptomen de kop opsteken. Daarnaast komen ook oogaandoeningen vaak voor bij de shih tzu. Zijn grote bolle ogen in combinatie met zijn korte snuit, zorgen ervoor dat de oogzenuwen van de shih tzu zich op een vreemde plek bevinden. Ten slotte zijn schildklieraandoeningen en, net zoals bij de meeste kleine rassen, patella luxatie, rastypische gezondheidsproblemen. We kunnen het belang van een goede fokker niet voldoende onderstrepen. Bij dit ras, geldt dat des te meer. Broodfokkers gaan wel eens ‘creatief’ om met wat ze definiëren als een shih tzu. Vaak kruisen ze argeloos kleine langharige hondjes van verschillende rassen door elkaar om ze vervolgens te verkopen als het ras dat de kandidaat-koper in gedachten had. Kwam je voor een shih tzu, dan is de pup een shih tzu. Had je toch meer interesse in een lhasa apso? Dan is diezelfde pup plots een lhasa apso. Naarmate het dier ouder wordt, zal het diertje geen van beiden blijken te zijn, maar wel een cocktail waarvan de ingrediënten onbekend zijn.

RASSTANDAARD

 • Hoofd: Rond en breed hoofd met een korte vierkante snuit. Hij heeft een uitgesproken baard en snor.
 • Oren: Grote oren met hangende oorlellen. De oren worden vallend gedragen en zijn stevig behaard zodat het lijkt alsof ze overgaan in het haar van de nek.
 • Neus: Zwarte of leverkleurige neus, die recht of lichtoplopend is me een vooruitstekende neuspunt (wipneus).
 • Ogen: Grote, donkere en ronde ogen die voldoende uit elkaar liggen en niet bol zijn. De ogen vertonen een warme en zachtaardige expressie.
 • Gebit: Breed gebit met een lichte onderbeet of tanggebit. De lippen zijn goed sluitend.
 • Lichaam: De afstand tussen schoft en staartaanzet is langer dan de hoogte van de schoft. De rug is recht en de schouders zijn stevig. Brede en diepe borst en een korte stevige lendenpartij.
 • Hals: Mooi gebogen hals die voldoende lang is om het hoofd trots te kunnen dragen.
 • Staart: De staart heeft een hoge aanzet en wordt als een zware pluim over de rug gedragen. De hoogte van de staart komt ongeveer gelijk met de schedel.
 • Vacht: Lange, dichte en niet-gekrulde vacht met een stevige ondervacht. Licht golvende vacht is wel toegestaan.
 • Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.
 • Schofthoogte: maximaal 26,7 cm

Meer lezen over de shih tzu? In maart 2016 was de shih tzu het ras van de maand. Bestel het magazine hier.

By 
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Schrijf je in op de nieuwsbrief
ErrorHere