Rottweiler

rottweiler

 • Rasgroep: Molossers
 • Kindvriendelijk? Lieve kindervriend en leuk speelmaatje, mits een correcte opvoeding!
 • Bewegingsbehoefte: matig
 • Waakhond? Goede waker die niet zomaar in het wilde weg blaft, maar enkel van zich laat horen wanneer het écht nodig is.
 • Vachtverzorging: weinig
 • Sociaal: Lief voor zijn eigen gezin, maar terughoudend naar vreemden toe.
 • Sportpartner? Een politiehondenopleiding of een gehoorzaamheidstraining is hem op het lijf geschreven. Verder houdt hij van lange wandelingen.

KARAKTER

De rottweiler wordt in sommige films afgeschreven als een koelbloedige killer. Toch is niets minder waar! In werkelijkheid is hij doorgaans een zachtgekookt eitje. Van nature uit heeft hij een zacht en vriendelijke temperament en is hij een kalme hond die dol is op kinderen. Maar hoe komt het dan toch dat de rottweiler af en toe het nieuws haalt met schokkende verhalen over – soms dodelijke – aanvallen op jonge kinderen? Een verklaring kan gevonden worden in de beschermende aard van het ras. De rottweiler is een onverstoorbare waker met een gehoorzame terughoudendheid, die pas reageert wanneer zijn baasje hem tot actie beveelt. Het is daarom van uiterst groot belang dat de hond nooit opgestookt wordt om zijn waakse eigenschappen nog sterker in de verf te zetten.

OPVOEDING

Voor de opvoeding van de rottweiler is een aardige portie engelengeduld nodig. Maar eens een kunstje of commando aangeleerd is, zal hij het niet snel meer vergeten. Hij is erg bereid om nieuwe dingen aan te leren. Rottweilers zijn buitengewoon aanhankelijk, werklustig en volgzaam. Dat laatste geldt echter niet voor vreemden. Tegenover vreemden kan hij opvallend wantrouwig staan. Als onbekende is het dan ook volslagen onbegonnen werk om te proberen hem met snoepjes en andere lekkernijen voor je te winnen. De rottweiler valt immers niet te intimideren en is al zeker niet om te kopen… Hij is beslist geen beginnershond en heeft een baasje nodig dat letterlijk en figuurlijk sterk in zijn schoenen staat.

GEZONDHEID

Met zijn glanzende vacht en robuuste houding lijkt de rottweiler steeds te blaken van gezondheid. Maar dat hij bijna gevoelloos lijkt voor pijn, betekent helaas niet dat het ras geen last heeft van enkele vervelende ziektes of aandoeningen. Net zoals bij veel andere grote hondenrassen, is heupdysplasie een vaak voorkomende aandoening. Op een gegeven moment toonden de statistieken dat de helft van alle rottweilers last had van een ernstige vorm van heupdysplasie. Een streng fokbeleid heeft ervoor gezorgd dat de aandoening minder kans kreeg en gelukkig zijn de cijfers ondertussen flink gedaald. Rottweilers kunnen gemakkelijk 12 jaar oud worden, wat toch een mooie levensverwachting is voor een stoere kanjer als deze!

RASSTANDAARD

 • Hoofd: Middelmatig lang hoofd, waarbij de schedel tussen de oren breed is. Van opzij gezien is het voorhoofd matig gewelfd. De achterhoofdsknobbel is goed ontwikkeld, maar mag niet duidelijk tevoorschijn komen. De huid op het hoofd is overal strak, maar wanneer de hond zeer oplettend is, mag het voorhoofd lichte rimpels vertonen.
 • Nek: Krachtige, matig lange, goed gespierde hals zonder keelhuid of huidplooien, die met een lichte welving uit de schouders komt.
 • Gebit: sterk en volledig schaargebit
 • Lichaam: Sterke, rechte rug met een korte en krachtige lendenen. Het kruis is breed en middellang en verloopt in een flauwe ronding.
 • Vacht: Het dekhaar bestaat uit stokhaar, dat middelmatig lang is, hard, dicht en goed aanliggend. De ondervacht mag niet door de bovenvacht heen komen.
 • Kleuren: Zwarte vacht met goed begrensde aftekeningen in een warme, roodbruine kleur op de wangen, snuit, onderzijde van de hals, borst, poten boven de ogen en onder de staartwortel.
 • Gewicht: Reuen: 50 kg. Teven: tot 42 kg.
 • Grootte: Reuen: 60-69 cm. Teven: 56-63 centimeter.

Meer lezen over de rottweiler? In maart 2013 was de rottweiler het ras van de maand. Bestel het magazine door 7,95 euro (portkosten inbegrepen) over te schrijven op rekeningnummer BE36 7340 2026 0881 met als mededeling ‘Woef maart 2013’ en je adresgegevens.

By 
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Schrijf je in op de nieuwsbrief
ErrorHere