Jack russell terriër

jack russell

 • Rasgroep: Terriërs
 • Kindvriendelijk? Schiet meestal goed op met kinderen, maar zal wellicht bijten als je aan zijn staart trekt. Voorzichtigheid is dus belangrijk!
 • Bewegingsbehoefte: veel
 • Waakhond? Inbrekers maken geen schijn van kans! Dit alerte hondje heeft immers alles gehoord en zal zijn baasje onmiddellijk waarschuwen.
 • Vachtverzorging: weinig tot matig
 • Sociaal: Mensen vindt hij geweldig. Naar andere honden toe, kan hij dominant uit de hoek komen. Heeft soms te kampen met het ‘kleine hondjessyndroom’.
 • Sportpartner? Ideaal sportmaatje: agility, hardlopen, flyball… Als er maar actie bij komt kijken!

KARAKTER

Als er één ding is waar de jack russell geen last van heeft, dan is het wel een laag zelfbeeld. Hij bruist van zelfzekerheid en zal proberen het heft in eigen poot te nemen. Hij heeft soms last van het ‘kleine hondjessyndroom’: hij waant zichzelf een erg grote hond en gedraagt zich daar ook naar. Een stap terugzetten? Neen, daar doet hij niet aan mee! Hij schuwt dan ook geen confrontaties met grotere honden. Maar ook katten halen vaak zijn assertieve jachtinstinct boven! Jack russells zijn dol op hun mensen. Deze hond verbannen tot een leven in een kennel buitenshuis is dus not done. Maar hoe ziet de ideale woonst van de jack russell er dan precies uit? Eigenlijk maakt dat helemaal niet veel uit, zolang hij maar bij zijn gezin kan zijn en voldoende beweging krijgt. Een woning mét tuin staat uiteraard op zijn verlanglijstje, maar is geen vereiste. Opgepast trouwens met die prachtig aangelegde gazon. Jack russells die onvoldoende uitdagingen krijgen, zullen die in no time omspitten tot een modderpoel. Deze kleine kereltjes zijn namelijk dol op graven! Als je op zoek bent naar een hondje dat je eindeloos kan knuffelen in de sofa, ben je aan het foute adres bij de jack russell. Hij houdt wel van een knuffel of aai nu en dan, maar is eerder een actief dan een affectief maatje. De jack russell is liefst de hele dag op stap met zijn baasje. Aanhankelijk zijn ze dus wel, maar op hun eigen manier.

OPVOEDING

Door zijn eigenwijze aard zal de jack russell meer dan eens doen alsof hij je niet begrijpt. Toch zijn het erg slimme wezentjes. Té slim soms, want ze vinden enorm snel ‘achterpoortjes’ en een ‘uitzondering op de regel’. Hij deinst er niet voor terug om zijn charmes in de strijd te gooien om zo de regels te omzeilen. Als baasje beschik je dus maar beter over een sterk karakter. Hij leidt je immers zo om de tuin! Een duidelijke en consequente opvoeding is onontbeerlijk.

GEZONDHEID

De jack russell staat bekend om zijn kranige gezondheid en kan behoorlijk oud worden. Vijftienjarige jacks zijn geen uitzondering. Wat je best wel in het oog houdt, zijn de knieën: patella luxatie komt bij kleine rassen wel eens voor. Wat ook regelmatig wordt vastgesteld bij de jack russell, zijn twee erfelijke oogziekten: lensluxatie (loslating van de ooglens) en cataract (lenstroebeling). Net omdat deze aandoeningen vaak complexe en dure operaties vragen, kan je maar beter een puppy kopen bij een erkende fokker. Nog een zwak puntje van de jack: zijn gewicht. Helaas lopen er wel wat te dikke jackies rond, die meer aan een vat op vier poten doen denken dan aan een atletisch en vinnig jachthondje.

RASSTANDAARD

 • Hoofd: De schedel behoort vlak te zijn en van een gemiddelde breedte. Het hoofd wordt geleidelijk smaller naar de ogen en loopt toe in een brede voorsnuit. De lippen en neus zijn zwart. Hij heeft sterke en krachtige kaken. Zijn ogen zijn amandelvormig en zwart gepigmenteerd.
 • Oren: knopoor of hangend oor
 • Gebit: Sterke tanden die sluiten in een schaargebit.
 • Lichaam: Een rechte rug en korte, gespierde lendenen. Zijn borst is eerder diep dan breed.
 • Staart: Mag hangen in rust. In beweging moet de staart omhoog gedragen worden.
 • Vacht: De beharing mag glad, “broken” of ruw zijn. Weersbestendige vacht. Wit moet overheersen met zwarte en/of tankleurige aftekeningen.
 • Maat en gewicht:
  Ideale hoogte: 25 cm tot 30 cm
  Gewicht: 1 kg gewicht moet overeenkomen met 5 cm hoogte. Dat houdt in dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een hond van 30 cm hoogte 6 kg behoort te wegen.

Meer lezen over de jack russell terriër? In september 2013 was de jack russell terriër het ras van de maand. Bestel het magazine door 7,95 euro (portkosten inbegrepen) over te schrijven op rekeningnummer BE36 7340 2026 0881 met als mededeling ‘Woef sep 2013’ en je adresgegevens.

Tekst: Helena Wilmet

By 
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Schrijf je in op de nieuwsbrief
ErrorHere