Chihuahua

chihuahua

 • Rasgroep: Gezelschapshonden
 • Kindvriendelijk? Kan goed overweg met kinderen, maar is kwetsbaar door zijn formaat. Toezicht is belangrijk!
 • Bewegingsbehoefte: matig
 • Waakhond? Geen echte waakhond, maar zal wel een blaforkest lanceren bij onraad.
 • Vachtverzorging: weinig tot matig
 • Sociaal: Vriendelijk doch soms terughoudend naar vreemden toe. Kan doorgaans goed opschieten met andere huisdieren.
 • Sportpartner? Niet geschikt voor kilometerslange hardloopsessies, maar is wél te vinden voor een stevige wandeling.

KARAKTER

Dat de chihuahua een van de populairste honden is, heeft hij niet enkel aan zijn uberschattige verschijning te danken. Ook zijn karakter weet menig hondenfan te charmeren. De chihuahua is bijzonder aanhankelijk en hecht zich sterk aan zijn gezin. Hij is niet te verlegen om zijn baasje te overstelpen met uitingen van zijn liefde: likjes, knuffels, urenlang op de schoot kruipen… Chihuahuabaasjes kunnen het beamen: dit is een hondje dat continu graag bij zijn baasje is. Het feit dat hij in een handtasformaat op de wereld is gezet speelt daarbij fijntjes in zijn voordeel. Helaas worden chihuahua’s daardoor vaak enkel als een modeaccessoire aangeschaft. Jammer, want deze kleine Mexicaan is eigenlijk een pittig hondje met een fel temperament. Bovendien is de chihuahua een nieuwsgierige rakker die graag de wereld ontdekt. Veel meer dan een handtashondje dus! Tegenover vreemden is hij in het begin eerder argwanend en wantrouwend, maar eens zijn baasje duidelijk gemaakt heeft dat het wel degelijk om gewenst bezoek gaat, maakt de chihuahua al snel weer nieuwe vrienden. Ook met andere honden en katten binnen het gezin kan hij vrij gemakkelijk vriendschap sluiten. De kaarten liggen echter anders als het om ontmoetingen met andere dieren op straat gaat. Op zulke momenten kan hij zijn pittige karakter niet langer verborgen houden en maakt hij meteen duidelijk wie er de broek draagt. Onbewust van zijn eigen kleine gestalte gaat hij frontaal in de aanval tegen honden die tot wel vijf keer groter zijn dan hijzelf. Een alert baasje dat zijn losbandige machogedrag tijdig kan afremmen is dus onontbeerlijk. Anders zou zo’n uitspatting wel eens desastreuze gevolgen kunnen hebben.

OPVOEDING

Het socialiseren van de chihuahua gebeurt het best op erg jonge leeftijd: tussen vier weken en twaalf weken oud. In die periode is het belangrijk om de pup aan zoveel mogelijk indrukken bloot te stellen en om hem op een actieve manier te stimuleren. Door zijn kleine formaat, vergeten sommige baasjes dat ze eigenlijk te maken hebben met een hond. Buitensporige verwennerij en excessieve ‘bemoedering’ kunnen dit schattige hondje transformeren in een minuscuul monstertje dat het heft in huis in eigen handen neemt. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: een overdreven flauwe chihuahua die angstig gedrag ontwikkelt. Het is daarom van belang om dit ras ook effectief als een hond te behandelen. Til je chihuahua niet op telkens wanneer hij zich in een benarde situatie bevindt en ga hem zeker niet elke keer troosten of sussen wanneer hij bang is. Op die manier wordt angstig gedrag positief bekrachtigd, met als resultaat: nog meer angst! Ook al is de chihuahua niet groot, een degelijke opvoeding is geen overbodige luxe!

GEZONDHEID

Zoals veel kleine hondenrassen, komt patella luxatie ook bij de chihuahua vaak voor. Dat is een aandoening waarbij de knieschijf van de hond los komt te zitten en zich kan gaan verplaatsen. Pijnlijke zaak dus! Een andere aandoening waaraan de chihuahua gevoelig kan zijn, is ‘reverse sneezing’ of omgekeerd niezen.

RASSTANDAARD

 • Hoofd: Rond appelhoofd met een middelmatig korte neus die in alle kleuren mag voorkomen en waarbij de punt iets naar boven wijst. Grote ogen die rondachtig zijn van vorm en een erg expressieve blik vertonen. De ogen puilen niet uit en zijn perfect donker van kleur. Lichte ogen zijn toegestaan maar dragen niet de voorkeur weg.
 • Oren: Grote rechtopstaande oren die wijd open staan en breed zijn aan de aanzet. De oren lopen geleidelijk toe naar het licht geronde punt. In rust zijn ze opzij gebogen en vormen ze een hoek van 45°.
 • Gebit: schaar- of tanggebit
 • Hals: Middelmatig lange nek met een licht gebogen bovenlijn. Bij de langharige chihuahua’s is de aanwezigheid van een kraag met langer haar bijzonder gewenst.
 • Lichaam: Compact en goed gebouwd lichaam, dat iets langer dan hoog is.
 • Staart: Hoog aangezette, vlak uitziende staart met middellange beharing. De staart is breed aan de aanzet en loopt geleidelijk toe naar de punt. De staartdracht wordt beschouwd als een belangrijk raskenmerk: bij het lopen wordt de staart ofwel in een boog gedragen, ofwel in een halve cirkel met de punt naar de lendenen wijzend. De staart mag nooit tussen de benen of onder de ruglijn gekruld gedragen worden. De beharing op de staart is afhankelijk van de variëteit en in overeenstemming met de vacht op het lichaam. Bij de langharige variëteit vormt de staart een pluim.
 • Vacht: Kortharige versie: korte vacht, die dicht aanligt tegen het lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer. Op de keel en buik is dun haar toegestaan. Op de nek en de staart iets langer haar en kort op het gezicht en de oren. De vacht is glanzend en de structuur is zacht. Haarloze honden zijn niet toegestaan.
  Langharige versie: Fijn en zijdeachtig haar, dat glad of licht golvend is. Een te dikke ondervacht is ongewenst. Het langere haar vormt een bevedering over de oren, nek, aan de achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart. Honden met een lange golvende vacht zijn niet toegestaan.
 • Gewicht: tussen 1,5 kilogram en 3 kilogram

Meer lezen over de chihuahua? In januari 2016 was de chihuahua het ras van de maand. Bestel het magazine hier.

By 
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Schrijf je in op de nieuwsbrief
ErrorHere