Chihuahua

Chihuahua
De kleinste telg van hondenland is géén saai handtashondje. Zijn persoonlijkheid is zo pittig als een jalapeñopeper!

OORSPRONG

Het kleinste hondje ter wereld heeft een groot geheim: zijn herkomst. Twee theorieën doen de ronde. De eerste stelt dat de chihuahua afstamt van de techichi, een gezelschapshond die samenleefde met het Tolteekse volk in Mexico. Wanneer later de Azteken ten tonele verschenen, werd het dwerghondje magische krachten toegeschreven. De Azteken waren ervan overtuigd dat de techichi ziekten kon genezen en de toekomst kon voorspellen. Het kleine beestje werd ook gebruikt als warmwaterkruik voor zieken of gewonden. Vermoedelijk begon het Azteekse volk daardoor te geloven dat de pijn van mensen werd overgedragen op de techichi. De Azteken hielden er immers een bizar en wreed ritueel op na: ze cremeerden de doden samen met een levend hondje, omdat ze geloofden dat de techichi de zonden van een overledene overnam en vervolgens deze persoon met een vlekkeloze ziel naar het hiernamaals escorteerde. Levend worden verbrand was niet het enige gruwelijke lot dat vele techichi’s stond te wachten. De gezelschapshondjes belandden soms ook in de kookpot. Soms werden de hondjes zelfs een kopje kleiner gemaakt omwille van hun gegeerde pels. De techichi zou de verre voorouder zijn van de chihuahua

Advertentie

De tweede theorie stelt dat de chihuahua de nakomeling is van verschillende romantische ontmoetingen tussen kleine, haarloze hondjes die door Spaanse handelaren van China naar Mexico werden meegebracht en inheemse honden.
Hoe de verre voorgeschiedenis van de chihuahua er exact uitzag, zullen we misschien nooit weten. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat er rond 1850 in Chihuahua – een staat in het noorden van Mexico die grenst aan de Verenigde Staten – enkele kleine hondjes opdoken. De schattige mormeltjes werden chihuahua’s genoemd en waren erg in trek bij Amerikaanse toeristen. Als souvenir brachten ze geen fles tequila mee, maar een pocketformaathondje. De chihuahua won enorm snel aan populariteit in de Verenigde Staten. In 1904 werd voor het eerst een exemplaar geregistreerd bij de American Kennel Club Een halve eeuw later steeg het aantal registraties in de VS uit boven de 50.000. Sindsdien heeft de chihuahua de harten van mensen uit alle windstreken voor zich gewonnen.

RASKENMERKEN

In verhouding tot zijn formaat heeft de chihuahua het grootste brein in hondenland. De rasstandaard schrijft overigens geen specifieke schofthoogte voor, enkel een ideaal gewicht dat tussen 1,5 en 3 kg schommelt. Chihuahua’s die onder de 500 gram of boven de 3 kg wegen worden gediskwalificeerd.
O chihuahua, wat heb jij grote oren. ‘Dat is om beter te kunnen… afkoelen!’ De opmerkelijke oren van de chihuahua helpen om een teveel aan lichaamswarmte af te voeren. Een uitgebreid netwerk van kleine bloedvaatjes straalt de warmte uit naar de omgeving en geeft zo verkoeling. Dat kwam van pas tijdens de warme zomers in Mexico.
Ook de vacht van de chihuahua verraadt dat deze Zuid-Amerikaan niet gemaakt is voor koude klimaten. Zowel de kortharige vacht als de langharige biedt onvoldoende bescherming bij extreme vriestemperaturen.

KARAKTER

’Dat is toch geen echte hond’, wordt vaak neerbuigend over de chihuahua gefluisterd. Wie die uitspraak doet, heeft duidelijk nog nooit echt kennisgemaakt met ’s werelds kleinste hondenras. Het tegengestelde is zelfs waar: een chihuahua betekent véél hond voor weinig kilo’s. Deze gezelschapshondjes hebben een grootse persoonlijkheid. Ze zijn speels, brutaal, charmant en elegant, een unieke combinatie. Toch zijn geen twee chihuahua’s hetzelfde. Ondanks de veralgemening die je in dit artikel leest, kunnen chihuahua’s onderling erg verschillen. Zo bestaan er exemplaren die vrijpostig of net erg timide zijn. Rustig of actief. Koppig of meegaand.

OPVOEDING

Ook een kleine hond heeft nood aan een degelijke opvoeding. Toegegeven, als zo’n lilliputter van 2 kilogram aan de lijn trekt, gromt naar vreemden of om snoepjes zeurt, heeft dat niet dezelfde impact als bij pakweg een Duitse herder. Maar wanneer je de chihuahua gewoon zijn gangetje laat gaan, dan valt je huishouden in no time onder het heerschappij van een kleine dictator.

Gelukkig is de chihuahua makkelijk te trainen. Hij leert snel bij en heeft over het algemeen een grote will to please.

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Deze hondjes hebben een hoge levensverwachting en kunnen tot 18 jaar (of zelfs ouder) worden. Een chihuahua in huis nemen, is geen beslissing waar je licht mag over gaan. Het is een verbintenis die je aangaat voor een lange tijd.

De kans is groot dat je chihuahua niet oud wordt met een Colgate-smile. Hij heeft kleine kaken, maar wel evenveel tanden als grote hondenrassen. Daardoor is hij gevoelig aan tandproblemen. Een goede tandhygiëne (poetsen!) om tandsteen en tandplak te voorkomen is belangrijk.

Andere gezondheidsproblemen waarvoor de chihuahua gevoelig is, zijn een waterhoofd, patella luxatie en hartaandoeningen. De langharige chihuahua moet geregeld geborsteld worden en af en toe naar het trimsalon gaan. Voor de kortharige chihuahua is de vachtverzorging simpel: af en toe eens borstelen en klaar!

LEVEN MET EEN CHIHUAHUA

De chihuahua is zeer expressief in het uiten van de liefde voor zijn baasje. Van een Latin lover gesproken! Hij past zich makkelijk aan naargelang de levensstijl van zijn eigenaar. Ben je een sportieve outdoormens? De chihuahua gaat met plezier nieuwe avonturen met jou aan. Eerder het huiselijke type? Dan geniet de chihuahua van quality time onder een dekentje voor de televisie. Het ras past bij vrijwel iedereen. Het enige wat hij in ruil vraagt, is dat hij ook écht deel mag uitmaken van jouw leven en dat hij niet te vaak alleen wordt gelaten. Want, ondanks zijn miniformaat heeft hij een zeer groot hart. Een hart dat voornamelijk voor zijn baasje klopt.

Kenmerken

Grootte: 15 – 23 cm
Gewicht: 1,5 – 3 kg
Levensverwachting: 16 – 18 jaar
Vachtverzorging: Makkelijk – af en toe borstelen
Karakter:
  • levendig
  • speels
  • aanhankelijk
  • eigenwijs
  • vrolijk
Bewegingsbehoefte: matig
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Hondenfotograaf.be
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]