Hond met vossenstreken blijkt… vos te zijn

Andesvos (dit is niet de andesvos uit het artikel) – © Shutterstock

Een kat in de zak kopen is er niets tegen!

Ongeveer een half jaar geleden kocht de tienerzoon van Maribel Soleto een pup in een klein winkeltje in Lima, de hoofdstad van Peru. Een leuk huisdier voor het gezin. Althans, dat dachten ze. Het beestje, dat ze Run Run noemden, speelde aanvankelijk vrolijk met de andere honden in de buurt. Maar naarmate het “hondje” groeide, bleek dat er iets niet klopte. Run Run bleek een uitstekende jager te zijn. Hij maakte verschillende kippen, eenden en cavia’s een kopje kleiner. Gedrag, dat niet zo werd geappreciëerd door de lokale gemeenschap. 

Andesvos
Vreemd gedrag voor een hond, maar doornormaal voor een vos. Run Run bleek uiteindelijk een Andesvos te zijn. Recent liep Run Run weg van huis. Politie en natuurbeschermingsdiensten zijn op zoek naar hem op zoek. Ze hopen hem in een zoo of een speciaal centrum te kunnen plaatsen.

Illegale dierenhandel
Maribels zoon dacht een hondje te kopen, maar hij kreeg een wild dier in de plaats. Hij betaalde zo’n 11 euro voor het illegaal verhandeld dier. Overheidsdiensten waarschuwen dat dit soort praktijken ernstige gevolgen heeft: vaak worden de ouderdieren afgemaakt terwijl men de jongen – in dit geval een vos – wegrukt uit hun biotoop en vervolgens verkoopt. Illegale dierenhandel kan in Peru bestraft worden met een celstraf van drie tot vijf jaar.