Hoe bescherm je jouw hond tegen de koude?

Foto’s: Shutterstock

Iedereen loopt er ingepakt bij met een dikke jas, muts en sjaal… en een rode neus. Met temperaturen onder nul zijn de meeste mensen blij dat ze binnen kunnen zitten. Maar de hond moet natuurlijk nog steeds uitgelaten worden! Hier enkele tips om je hond te beschermen tegen de vrieskou!

Wandel op de warmste momenten
Wanneer honden lange tijd doorbrengen in de koude, lopen ze risico op onderkoeling en vrieswonden (bijvoorbeeld aan de poten). Maak dus bij voorkeur meerdere korte wandelingen, in plaats van één lange tocht. Wandel op de warmste momenten van de dag: in de late ochtend of de vroege namiddag.

Sommige honden hebben een jasje nodig
Er zijn nog factoren die bepalen of een hond al dan niet goed tegen de koude kan:

  • Leeftijd: Puppy’s en senioren zijn extra vatbaar voor de koude. Pups hebben nog niet voldoende vet, een volle vacht en een aangepast metabolisme om zich te wapenen tegen koude temperaturen. Ook oudere honden hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren.
  • Vacht: Honden met dikke, dubbele vachten kunnen het beste tegen de koude. Honden met een dunne, korte vacht of een kale buik zien het meeste af. Als het zonnetje schijnt, zullen donkergekleurde honden meer warmte van de zonnestralen absorberen dan hun witte of lichtgekleurde kameraden.
  • Gewicht: Magere dieren hebben sneller kou. Toch is dat geen reden om je hond “vet te mesten” tijdens de winter. De gezondheidsrisico’s van overgewicht wegen niet op tegen een behaaglijk gevoel bij koude.
  • Gezondheid: Zieke of verzwakte dieren kunnen moeilijk hun lichaamstemperatuur op peil houden.

Kan je hond niet goed tegen de koude? Doe hem dan een jasje aan. Hij zal je dankbaar zijn!

Opletten voor slipgevaar
Ijs staat gelijk aan slipgevaar. Vermijd wandelen op gladde, bevroren ondergronden. Zeker met honden in de groei, senioren of dieren met gewrichtsproblemen.

Houd je hond binnen
Leeft je hond normaal gezien buiten in de tuin? Haal hem dan nu toch naar binnen. Of het buiten te koud is voor je hond, hangt af van verschillende factoren (zoals de grootte, het ras, de gevoelstemperatuur), maar gezien vannacht temperaturen tot -6°C worden voorspeld, kunnen we stellen dat het voor elke hond te koud is om buiten te slapen (uitgezonderd misschien bepaalde poolrassen die speciaal voor zulke temperaturen gefokt werden en het gewoon zijn om in de vrieskou buiten te leven).

Breng de fun naar binnen
Te koud om lang buiten te spelen? Breng dan de fun naar binnen. Speel een leuk zoekspelletje, een intelligente hondenpuzzel of een apportspelletje in de woonkamer. Samen onder een dekentje kruipen en knuffelen is ook een leuke manier om de koude te verdrijven!

 

 

Scroll to Top