geschoren husky

Foto van geschoren husky lokt uiteenlopende reacties uit

Vorige week barstte het internet los toen een Twitteraar een foto postte van een kaalgeschoren hond. ‘Als je nog nooit een husky hebt gezien zonder lichaamshaar: geniet ervan’, luidde zijn boodschap. De foto ging viraal en de reacties liepen sterk uiteen: van ‘grappig’ tot ‘grof’.

‘Hilarisch’ en ‘het lijkt wel alsof iemand een hondenhoofd op een kippenlijf heeft gezet’, klinkt het onder meer in de commentaren op de foto. Andere twitteraars vinden de foto geen reden om te lachen. ‘Scheer je hond toch niet voor likes op Twitter, het is niet goed voor hem’, schrijft een dierenliefhebber. Ongeruste twitteraars waarschuwen dat een hond met een dubbele vacht, zoals de husky, niet geschoren mag worden. Het maakt hun vacht kapot en zorgt ervoor dat deze niet meer kan doen waarvoor ze dient. Niet elke twitteraar oordeelt even snel. ‘Misschien is er wel een medische reden om het dier te scheren’, meldt iemand. ‘Bijvoorbeeld wanneer er lijm in de vacht zit.’

Dikke vacht scheren in de zomer?
Als je een hond hebt met een dikke, dubbele vacht, zoals bijvoorbeeld een husky of een golden retriever, is de kans groot dat voorbijgangers op straat je op hete zomerdagen vragen waarom je jouw hond niet scheert. Of misschien denk je zelf wel dat je hond het aangenamer zou vinden met een “frisse coupe” of een “zomerse snit”. We hebben slechts één boodschap: niet doen! Je kan zo zijn vacht permanent beschadigen, je hond loopt meer risico op zonnebrand en in tegenstelling met wat je misschien zou denken, krijgt je hond het er niet frisser door!

4 redenen waarom je een dubbele vacht niet mag afscheren
Een dubbele vacht heeft twee lagen om je hond te wapenen tegen de weersomstandigheden. De lange dekharen (de buitenste laag) beschermen hem tegen sneeuw, water en regen. De zachte ondervacht ligt dicht tegen de huid aan en houdt je hond warm en droog. Er zijn vier redenen waarom je een dubbele vacht nooit mag scheren:

 1. De vacht houdt je hond koeler in de zomer
  In de zomermaanden gaat je hond in de rui en verliest hij zijn onderharen. De bovenharen vormen dan een soort van isolatielaag tegen de hitte. Zonder de ondervacht kan lucht circuleren door de bovenste dekharen, waardoor de huid afkoelt. Door je hond te scheren, verwijder je zijn “verkoelende isolatielaag”.
 1. Je kan de vacht permanent beschadigen
  In tegenstelling tot honden met een enkele vacht, waarbij de haren steeds langer worden, groeit een dubbele vacht slechts tot een welbepaalde lengte en wordt deze nooit langer. Als je een hond met een enkele vacht scheert, groeit zijn vacht onveranderd terug. Dat is niet het geval bij een dubbele vacht. Eerst zal de pluizige ondervacht terug beginnen groeien. De dekharen groeien trager en na verloop van tijd beginnen deze in de fluffy ondervacht te klitten. De nieuwe dubbele vacht die groeit, voelt plakkerig aan. Tijdens een wandeling of een kwartiertje spelen in de tuin, blijft er van alles in de vacht kleven: takjes, gras, bladeren, … De vacht krijgt permanent een andere structuur: de vacht voelt ruw aan, ziet er onverzorgd uit, wordt moeilijker om te doorkammen en maakt de huid gevoeliger voor schimmels en irritaties. Bij oudere honden groeit de bovenvacht zelfs nooit meer terug aan. Ze moeten dan de rest van hun leven doorbrengen met enkel en alleen een scruffy uitziende ondervacht die hen onvoldoende beschermt tegen wisselende weersomstandigheden.
 1. Scheren verhoogt het risico op zonnebrand en huidkanker
  De huid van je hond wordt blootgesteld aan de zon, waardoor het risico op verbranding en huidkanker toeneemt.
 2. Je hond zal nog steeds ruien
  Zelfs al scheer je jouw hond kaal, zodra zijn vacht begint te groeien zal hij nog steeds ruien. Hij zal kleinere haartjes verliezen die moeilijker zijn om op te ruimen. De kleine haartjes blijven als splinters vastzitten in kleding, tapijten en meubilair.

 

Foto: Shishou/Instagram

 

Scroll to Top