Flatcoated retriever

Bestel hier het nummer over de Flatcoated retriever

“Apporteren? Dat doet hij met hart en ziel! Hij loopt graag rond met iets in zijn bek.”

Elke dag kwispelend door het leven

Hoewel de flatcoated retriever lange tijd in de schaduw stond zijn populairdere broertjes – de labrador en golden retriever – komen we hem vandaag steeds vaker tegen op straat. Hoog tijd dus om kennis te maken met deze kwispelende komiek.

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

De flatcoated retriever zag het levenslicht op het Britse platteland. Hij stamt af van een mix van de ondertussen uitgestorven Canadese St. John’s-hond en de Britse spaniëls, pointers en setters. De lokale bevolking ging deze rassen kruisen, om vervolgens honden te selecteren. De uitverkorenen waren niet vies van wat nattigheid, liepen hun neus graag achterna en bezaten een meer dan gezonde apporteerlust. Sommige honden hadden een wavy vacht, andere een curly haardos. Aan de mix met wavy haren werd uiteindelijk nog een geut colliebloed toegevoegd en voila, de flatcoated retriever was geboren, een hond met prachtige gladde lokken.

Hoewel de labrador en golden retriever tegenwoordig de golden boys zijn, was het tot aan de Eerste Wereldoorlog wel de flatcoated retriever die de lieveling op het jachtveld was. Maar in de jaren ’20 nam zijn populariteit af en waren het de twee andere retrievers die naar de voorgrond traden.

GROEPSBEEST?

Net als de meeste jachthonden, is ook de flatcoated retriever goed met soortgenoten. Gezien deze viervoeters nooit alleen op pad gaan om wild te apporteren, komen ze al eeuwen lang in aanraking met andere honden. Ook naar mensen toe heeft hij een vriendelijk en sociaal karakter.

SELECTIEF DOOF

Tijdens zijn verleden als jachthond werd van de pointer verwacht dat hij zelfstandig op afstand van zijn baas kon werken. Daardoor heeft hij vandaag nog steeds een onafhankelijk kantje. Ziet hij ergens het nut niet van in, dan is hij soms minder geneigd om te gehoorzamen. Op zo’n momenten lijkt de pointer selectief doof.
Toch is hij zeker bereid om samen te werken met zijn baasje. Bovendien is hij leergierig en intelligent. Met een positieve opvoeding zijn er in theorie geen grenzen aan wat je de pointer kan aanleren.
De pointer heeft een sterk reukvermogen en zijn jachtinstinct is nog matig aanwezig. Interessante geuren en geluiden kunnen hem snel afleiden. Het is tijdens het trainen aan jou om interessanter te zijn dan al die prikkels en zijn aandacht bij de les te houden. Verbale aanmoedigingen kunnen daarbij zeker helpen.

ZONNETJE IN HUIS

De flatcoated retriever is niet alleen slim en actief. Hij heeft ook een temperamentvol en ondeugend karakter. Deze deugniet heeft een hoog puppygehalte, ook wanneer hij volwassen is. Het duurt lang vooraleer de flatcoated zijn puppymanieren verleert, wat hem des te onweerstaanbaarder maakt. Deze aanhankelijke rakker hecht zich enorm aan zijn baasje en doet dan ook niets liever dan je de hele dag op de hielen zitten. Hij doet niets liever dan zoenen. Hou je niet van een lekkere lebber in je gezicht? Dan is een flatcoated retriever niet de beste match.  
Deze retriever gaat elke dag al kwispelend door het leven en is een garantie opvrolijkheid in huis. Hij zit even graag buiten als binnen, zolang hij maar gezelschap heeft. Wanneer een flatcoat zich eenzaam voelt, dan zal hij dit duidelijk maken door te blaffen

 
1-2-3 ACTIE!
 

Wie past er het beste bij de flatcoated retriever? Een actief baasje! Hij is een jachthond die behoefte heeft aan veel beweging. Reken er maar op dat deze speurneus enkele uren per dag buiten wil om de pootjes te strekken. Ook mentale uitdagingen zijn een must voor deze slimme jongen? Of het nu gaat om jagen, behendigheid of apporteren, al dan niet in het water, hij heeft tonnen energie!
Hoe enthousiast hij ook kan zijn, laat een jonge flatcoat niet meteen te veel hooi op zijn vorkje nemen. Hij mag niet overdreven veel bewegen, om te voorkomen dat zijn gewrichten overbelast raken. Deze jonge retriever veel laten springen, remmen en draaien is dus niet aan te raden. Ook gladde vloeren kunnen gevaarlijk zijn voor zijn jonge gewrichten.
Apporteren zit in zijn bloed! Daarom loopt hij graag rond met iets in zijn bek. Als het geen bot is, dan is een speeltje, kussen of keukenhanddoek ook prima.

KORT MAAR KRACHTIG LEVEN
 

Hoewel de flatcoated retriever een bijzonder levendige en energieke verschijning is, wordt hij over het algemeen minder oud dan andere retrievers. Omdat het een vrij grote hond is, kan hij last krijgen van heupdyplasie en elleboogdysplasie. Verder is deze rakker helaas vatbaar voor tal van tumoren, oogaandoeningen en epilepsie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de flatcoated retriever gemiddeld 9 à 12 jaar oud wordt. Toch is een gezonde flatcoat een ontzettend groot plezier om in huis te hebben.

Tekst: Annick Hus
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
55 – 61 cm

Gewicht
23 – 35   kg

Levensverwachting
9 – 11   jaar

Vachtverzorging
regelmatig borstelen

Karakter
intelligent, energiek, aanhankelijk, gehoorzaam, sociaal

Bewegingsbehoefte
veel

Scroll to Top
Scroll to Top