Engelse setter

Bestel hier het nummer over de Engelse setter

Advertentie

“Hij is enorm mensgericht”

Energie voor tien

Groot-Brittannië kent veel grootse hondenrassen. De Engelse setter is er eentje van. Hoewel hij niet de populairste viervoeter is, loont het zeker om kennis te maken met deze ontzettend prachtige, lieve, energieke en enthousiaste knuffelbeer. Overtuigd? Laten we eraan beginnen!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Engelse setters zien we bij ons niet al te vaak in het straatbeeld. Toch hebben deze elegante jagers heel wat in hun mars. De Engelse setter is niet zomaar een jachthond. Hij is één van de oudste speurneuzen, met een geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw
Veel honden hebben internationaal bloed door hun aderen stromen. De Engelse setter is geen uitzondering. Onze speurder van deze maand stamt af van de oude Spaanse wachtelhond, die bekend stond om zijn lange, glanzende haardos en zijn uitmuntende jachtcapaciteiten. Het was Gaston Phoebus die in de vijftiende eeuw al schrijvend sprak over de fameuze chien d’oysel, een Franse jachthond die frappante gelijkenissen vertoonde met de Engelse setter. De decennia daarna zou deze viervoeter ook de oversteek maken naar het Britse vasteland, waar hij al snel een bende fans wist te vergaren.
De eerste exemplaren van de Engelse setter zoals we die vandaag kennen, holden ergens tussen 1798 en 1877 door de Britse jachtvelden. Reutje Ponto en zijn vriendin Old Moll staan in de geschiedenisboeken geregistreerd als de eerste exemplaren van het ras. Zij huisden bij dominee Harrison, die enkele jaren voor zijn dood het boek De Setter schreef. Dit naslagwerk geldt nog steeds als dé referentie voor het ras. 
Engelse setters werden in de voorbije eeuwen vooral ingeschakeld om gevogelte op te sporen en aan te duiden. Van zodra ze een gevederd exemplaar in het snuitje hadden, gingen ze liggen of setten om zo de prooi aan te wijzen. Jagers gooiden netten over het wild en de honden, om zo de kersverse prooien te kunnen vangen. Ook vandaag is de Engelse setter nog een geliefde kompaan om te jagen. Alleen zijn de netten vervangen door geweren.

SPORTSCHOENEN VEREIST

Omdat hij doorheen de eeuwen vaak moest samenwerken met jagers, is het niet verwonderlijk dat de Engelse setter heel mensgericht is. Hij is heel meegaand, sociaal en heeft vaak een enorme will to please. Wie deze Engelse schone in huis haalt, kan maar best over een stevig paar wandel- of sportschoenen beschikken. De Engelse setter valt zonder twijfel onder de categorie “honden die passen bij een sportieve leefstijl”. Het is een echte werkhond, die elke dag zijn bezigheid moet hebben. Zowel fysiek als mentaal houdt deze viervoeter van de nodige uitdagingen. Wie een blij ei in huis wil, moet er dus voor zorgen dat deze jager aan zijn trekken komt. 

GEZELSCHAPSDIER

Dit sociale beestje heeft niet alleen oog voor zijn beste vriend. Hij kan het ook prima vinden met kinderen, volwassenen en soortgenoten. Hoe meer zielen hoe meer vreugd is het motto van deze viervoeter. Hij floreert in goed gezelschap en is dus zeker geen hond om te lang alleen te laten. Engelse setters zijn geen einzelgängers. Een blaffende kameraad als huisgenoot weten ze zeker te waarderen. Ook andere huisdieren vormen geen probleem voor deze jachthond, die we gerust mogen omschrijven als een allemansvriend. 

LEVENSGENIETER

Onze sportieveling kan niet alleen stevig uit de hoek komen buitenshuis. Een uitgebreide huiselijke maaltijd speelt hij met evenveel gemak en plezier naar binnen. De Engelse setter is goede eter. Laat je dus niet verleiden door zijn diepe bruine kijkers, want ieder pondje gaat door het mondje. 
Wanneer de Engelse setter de deur uitgaat, is het belangrijk dat zijn maaltijd al even achter de kiezen zit. Een grote hond die ook nog eens graag eet is gevoelig voor een maagtorsie of maagkanteling. In dit geval draait de maag om zijn as en zet ze uit, waardoor de bloedvaten die van en naar de maag lopen gekneld raken. Het is enorm belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen, want een kanteling van de maag kan vaak de dood tot gevolg hebben. Zorg er dus voor dat deze viervoeter nooit met een volle maag op avontuur trekt.  

Advertentie

SETTELEN VOOR EEN SETTER

Ben je ondertussen helemaal verkocht aan onze grote vriend? Zie je het zitten om elke dag met hem tijd door te brengen, en dan nog liefst op een actieve en uitdagende manier? Ben je niet vies van een beetje modder en wandelingen door weer en wind? Dan kunnen de Engelse setter en jij wel eens een perfecte match zijn. Want met deze viervoeter in huis heb je niet alleen een energieke vriend, maar ook nog eens een zijdezachte knuffelbeer erbij. 

Tekst: Annick Hus
Foto’s: © Shutterstock

Grootte: 61 – 69  cm

Gewicht: 25 – 30  kg

Levensverwachting: 10 – 12 jaar

Vachtverzorging: regelmatig borstelen

Karakter: 

  • intelligent
  • zachtaardig
  • hardwerkend
  • aanhankelijk
  • speels

Bewegingsbehoefte: veel

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]