Duitse staande korthaar

Bestel hier het nummer over de Duitse staande korthaar

Advertentie

“Boordevol energie en temperament”

Deutsche Gründlichkeit

‘Hoe noem je een grappige Duitser? Niets, want die bestaat niet.’ Ik geef toe, het is een bijzonder flauw mopje. Maar blijkbaar berust het toch op enige vorm van waarheid. Want een enquête die door badoo.com bij 30.000 mensen in 15 verschillende landen afgenomen werd, plaatste Duitsland onomwonden op de eerste plaats onder de categorie “minst grappige mensen ter wereld”. Dat is buiten de Duitse staande korthaar gerekend. Want deze vrolijke spring-in-’t-veld tovert gegarandeerd elke dag opnieuw een brede lach op je gezicht.

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Eigenlijk weten de Duitsers het zelf niet eens zeker of de Duitse staande korthaar wel afkomstig is uit hun grondgebied, maar toch hebben ze hun land in de rasnaam van het dier mogen moffelen (applausje voor de woordspeling). Nochtans hadden we het vandaag evengoed over de Spaanse staande korthaar kunnen hebben, gezien enkele onderzoekers beweren dat het een Spaanse pointer was die aan de oorsprong van het ras lag. Of wat dacht je van de Romeinse staande korthaar? Want anderen zeggen dan weer dat er ook wat bloed van de Romeinse molossers door zijn aderen zou stromen. Eén ding is zeker, het uiteindelijke resultaat van kruisingen tussen deze Spanjaarden en Romeinen zag voor het eerst het levenslicht in Duitsland. Hij werd er aan het einde van de negentiende eeuw gefokt met maar één doel voor ogen: een zo veelzijdig mogelijke jachthond op de wereld zetten.

EEN NEUS VOOR ZAKEN

Naast het aanwijzen en apporteren van klein- en waterwild, wordt de Duitse staande korthaar ook ingezet bij de jacht op grofwild. Zijn taak bestaat er in dit geval voornamelijk uit om zweetwerk te verrichten. Met zweetwerk wordt niet bedoeld dat je voor je Duitse staander een abonnement bij Basic Fit moet afsluiten. Eigenlijk heeft zweetwerk zelfs niet eens iets met zweet te maken. Zweet is immers een jagersterm voor bloed. Met zweetwerk wordt dus het speurwerk naar gevlucht, verwond of dood wild bedoeld. Maar ook wanneer een dier kreupel is en geen verwondingen heeft, bewijst de Duitse staander zijn nut. Want naast de geur van bloed, is de hond ook in staat om de geur van angst te volgen. Bij angst maakt het wild immers via de zweetkliertjes een karakteristieke geur vrij die de hond gemakkelijk op kan pikken met zijn neus.

OUTDOORLIEFHEBBER

Advertentie

Dit ras voelt zich het best wanneer het kan doen waarvoor het op de wereld gezet is: werken. Hij zit boordevol energie en temperament, die hij allebei het liefst op een zo uitgestrekt mogelijk terrein kwijt wil. Eigenlijk is dit ras nooit bedoeld om als huis- of gezelschapshond door het leven te gaan. Maar wanneer tegemoetgekomen wordt aan zijn behoefte aan beweging en mentale uitdaging, kan hij ook die rol perfect op zich nemen. Wanneer je hem taken laat uitvoeren waarop hij zijn jachtinstinct kan botvieren, zal de Duitse staander zich ongetwijfeld tot een erg stabiele, betrouwbare, vriendelijke en trouwe hond ontplooien.

HONDSTROUW
 

Deze actieve werkhonden staan erg positief in het leven. Ze zijn vrolijk en speels en ze gedragen zich soms zelfs ietwat clownesk. Daarnaast zijn ze slim, waardoor ze in een razendsnel tempo commando’s aangeleerd kunnen krijgen. Door hun intelligentie zullen ze het wel snel opmerken wanneer je leiderschapsstijl niet consequent is. Duitse staanders zijn zelden zenuwachtig of schuw. Ook agressie is hen onbekend. Ze zijn letterlijk hondstrouw aan hun baasje, maar zijn al minstens even vriendelijk naar de andere huisgenoten toe. De Duitse staander is rustig en bedaard in de omgang en kan het prima met kinderen vinden.

 
GOEDE GEZONDHEID

Het mag intussen wel duidelijk zijn: de Duitse staande korthaar blinkt werkelijk in alles uit. En ook op vlak van gezondheid haalt hij een hoge score. Zoals vrijwel alle grotere hondenrassen kan ook de Duitse staander last hebben van de erfelijke aandoening heupdysplasie. Bij deze ziekte zijn de heupen abnormaal gevormd, waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Het gevolg is dat de hond gaat manken. Gelukkig kunnen ouderdieren getest worden, waardoor erkende fokkers deze dieren uit hun foklijnen kunnen weren.

Tekst: Leen Jansen
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
reuen 62 – 66 cm
teven 58 – 63 cm

Gewicht
20 – 32  kg

Levensverwachting
10 – 14  jaar

Vachtverzorging
weinig

Karakter
levendig, extravert, vrolijk, actief, intelligent

Bewegingsbehoefte
zeer veel

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]