Deze maand in WOEF

‘Fiji is een crème van een hond’

Interview met Saartje Vandendriessche 

Bij een sportief baasje hoort een energieke hond. Saartje Vandendriessche (43) en haar trouwe border collie Fiji zijn al tien jaar zo’n onafscheidelijk duo. Lopen in het bos, gaan uitwaaien aan zee, eropuit trekken voor Vlaanderen Vakantieland. Ze doen alles zoveel mogelijk samen.
‘Ik neem Fiji overal mee naartoe’, bekent Saartje. ‘Zo ging ze al vaak mee op pad voor Vlaanderen Vakantieland. Ook toen ik nog omroepster was bij de VRT, ging ze vooral tijdens de weekends mee naar de studio. De collega’s pasten dan op Fiji terwijl ik mijn ding deed. We zijn ook naar de hondenschool geweest, wat maakt dat Fiji een crème van een hond is die overal mee naartoe kan.’
Lees meer over dit dynamische duo in Woef!
Tekst: Annick Hus
Foto: Matz Nilsson – TheMatz.com

theekophondjeDe maakbare hond

Het effect van modegrillen op de gezondheid van onze viervoeters

De meeste hondenrassen die we vandaag kennen zijn al honderden, in sommige gevallen zelfs duizenden jaren oud. Je vindt ze in alle maten en gewichten, met elk hun eigen raskenmerkende karakter en kleuren. Toch duiken er steeds meer uitzonderlijke viervoeters op, die net iets groter maar meestal kleiner uitvallen dan normaal. Vaak krijgen ze ook nog een uitzonderlijk kleurtje mee. Maar welke effecten hebben al deze modegrillen op onze trouwe viervoeters? We stelden de vraag aan Stephanie Scholler, dierenarts in praktijk Lindedreef in Edegem.
Er lopen zo’n 350 erkende hondenrassen rond op deze aarde. De meeste ervan zijn ontstaan doordat we mettertijd op specifieke kenmerken begonnen te kweken. Omdat de hond de laatste decennia evolueerde van werkhond naar gezelschapsdier, zijn kwekers hun focus gaan verleggen. Gaandeweg kregen ze meer oog voor het uiterlijk van de hond, dan voor zijn specifieke karaktereigenschappen. Denk maar aan de hype rond de witte boxer. Ook de merle vacht is al enkele jaren aan een veroveringstocht bezig, zelfs bij rassen waar deze van nature niet voorkomt. Bovendien neemt het aantal teacuphondjes en designerhonden zienderogen toe. ‘Een verontrustende trend’, zegt dierenarts Stephanie Scholler.
Lees verder in het juninummer van Woef!
Tekst: Annick Hus
Foto: Shutterstock

CrossFitHond“Gym dogs”

Een nieuwe trend binnen CrossFit

Een serene akita inu tussen halters met zware gewichten? Dat is geen alledaags zicht! In het CrossFit-centrum in Geel werkt deze combinatie wonderwel. Akita Bailey valt hier na 1,5 jaar dienst niet meer weg te denken. Als hulpcoach helpt hij niet alleen de spieren op te warmen, hij geeft ook perfect aan wanneer het tijd is voor ontspanning.
Toen Timothy en zijn vriendin beslisten om voor een hond te kiezen, was het van meet af aan duidelijk dat hij mee zou draaien in Timothy’s CrossFit-centrum.
Zo geschiedde dat Bailey als pup van 3 maanden oud al meteen geïntroduceerd werd in de CrossFit-wereld. Ook zijn naam past bij de zaak. “Dan Bailey” blijkt namelijk een topper te zijn binnen deze sport.
De volledige reportage lees je deze maand in Woef.
Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto: Stijn Swinnen – Petphoto.be

 

Rassen in de kijker

  • De Zwitserse witte herder: Alleskunner
  • De Tibetaanse terriër: Talisman
  • De boerboel: Hakuna matata!

En ook nog…

  • Juridisch: Bijtincidenten
  • Dogs@work: Honden op het Brussels kabinet
  • Nieuw wetenschappelijk onderzoek: Leeftijdsbepaling bij pups

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By 
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Schrijf je in op de nieuwsbrief
ErrorHere