fbpx

Deze maand in WOEF

Een hond is de beste therapie

‘Een hond is de beste therapie’, wordt wel eens gezegd. Eigenlijk is die uitspraak zo gek nog niet. En daar is het CAT-project, waar wij een bezoekje aan brachten, een mooi voorbeeld van. CAT staat voor Canine Assisted Therapy, een therapievorm waarbij door middel van honden aan de psychische problemen van een patiënt wordt gewerkt. Het CAT-project bestaat al zo’n 15 jaar binnen forensische afdelingen van het psychiatrisch centrum Sint Jan Baptist in Zelzate.

Moeilijk adopteerbare honden worden er door geïnterneerden getraind, gesocialiseerd en opgevoed tot voorbeeldige viervoeters. Zo maken de dieren meer kans op een mandje in een forever home en worden ze geen pingpongballen in het herplaatsingssysteem. Onbewust werken patiënten daarbij ook aan hun eigen re-integratie in de maatschappij.
Dat de asielen vol zitten met staffords en pitbullachtigen, wisten we al, maar wist jij dat er tegenwoordig ook veel Mechelse herders worden gedumpt? Een tendens die niet enkel de mensen van het CAT-project opmerken, maar ook Arianna Thiré, onze WOEF-redactrice die elke maand geweldige teksten schrijft om asielhonden in de kijker te zetten. Na 13 jaar vrijwilligerswerk wil Arianna binnenkort haar eigen dierenasiel openen, eentje waar alle dieren welkom zijn, ook moeilijk herplaatsbare honden. Het zou een kinderdroom zijn die in vervulling gaat. Dat en nog veel meer lees je deze maand in WOEF.


Rassen in de kijker

  • Shih tzu:Tibetaans troeteldier
  • Newfoundlander: Zwemkampioen
  • Otterhound: Zeldzame Engelsman

En ook nog…

  • Medisch: Urineverlies
  • Hond in de bib: Voorleeshonden
  • Belgische baasjes in het buitenland: Calpe
  • Juridisch: Strengere straffen voor dierenverwaarlozing
By