De muilkorf: een taboe?

Als we onze verbeelding de vrije loop laten en we denken aan honden met een muilkorf, dan visualiseren we ons vaak grote, “gemeen uitziende” honden. We denken aan honden die bijten en andere honden of mensen aanvallen. Maar er zijn tal van redenen waarom een hond een muilkorf kan dragen en die hebben lang niet allemaal te maken met agressie.

Advertentie

Bij een muilkorf denken we vaak aan agressie, maar er bestaan verschillende redenen waarom een hond er eentje kan dragen. Het aanleren van een muilkorf kan in heel veel situaties handig zijn: het is nooit een verloren training. 

WAAROM EEN MUILKORF?

1. Om te voorkomen dat een hond dingen opeet van de grond

Sommige honden zijn bijna wandelende stofzuigers. Ze eten alles wat ze kunnen vinden: eikels, takjes, ontlasting en soms zelfs stenen. Als een hond hier last van ondervindt of regelmatig naar de dierenarts moet met maag- of darmproblemen heeft, dan kan de rekening hoog oplopen.  Dus wat kan je dan doen? Hele dagen foeteren en zelf met haviksogen elke wandeling moeten rondkijken. Of… een muilkorf aandoen! Zo blijft de hond veilig en gezond. 

2. Bij de dierenarts

Je hond kan alles en iedereen fantastisch vinden, maar bij de dierenarts verandert hij in een soort van griezelige Gremlin. Herkenbaar? Veel honden moeten vroeg of laat wel eens een “snuitje” of een muilkorf aandoen bij de dierenarts. Denk aan honden die heel pittig kunnen reageren als ze hun nagels moeten laten knippen. Sommige honden reageren gewoonweg panisch als ze naar de dierenarts moeten. Als ze dan een muilkorfje dragen dat ze al kennen, verlicht je de stress voor zowel je hond, jezelf én de dierenarts. 

3. Op reis

In sommige landen is het voor bepaalde (grote) hondenrassen verplicht om een muilkorf te dragen. Soms geldt de verplichting alleen op drukke locaties, zoals in een stadscentrum of op het openbaar vervoer. Het is een enorm pluspunt als je hond de muilkorf kent en het niet erg vindt om hem om te doen. Het geeft je meer vrijheid én je hond kan gewoon mee. 

4. Een hond die angstig of agressief reageert

Als je een hond hebt die vanuit angst of frustratie agressief reageert op soortgenoten of andere mensen, dan is het een heel wijs en verantwoordelijk besluit als je de hond een muilkorfje leert aandoen. Als je een onbekende situatie tegenkomt en je niet zeker bent of het wel goed zal gaan, twijfel dan niet en zet veiligheid op de eerste plaats. Let wel op: een muilkorf is geen oplossing voor je probleem, je kan best te rade gaan bij een deskundige. Maar een muilkorf kan wel tijdens je training een heel goed “managementhulpmiddel” zijn. Veiligheid gaat voor alles.

5. Reactieve hond 

Je hond wordt bij het zien van andere honden helemaal hieperdepieper, hij gaat door het dolle heen. Dit kan door frustratie komen (hij wil naar de andere hond, maar dat gaat niet) of door angst (hij wil de hond wegjagen). Omdat hij zo opgefokt is, bijt hij in de riem, in jouw andere hond of zelfs in je kledij of benen. Hier is het ook weer zo dat je best een deskundige raadpleegt, maar voor je eigen veiligheid doe je ook weer best je hond een muilkorf aan tot je aan de slag kan met je trainer. 

SOORTEN MUILKORVEN

muilband

Een muilband 
Ook wel bekend als een “snuitje”. Dit is geen echte muilkorf, het is vooral een “snelle” oplossing voor bijvoorbeeld bij de dierenarts. Een muilband mag je nooit langer dan enkele seconden opzetten, want de hond kan zijn bek niet volledig openen om te hijgen (en warmte af te voeren) of te drinken. Gevaarlijk dus. Ga daarom ook nooit wandelen met een muilband! 

muilkorf

Een muilkorf
Een muilkorf is wel veilig voor je hond. Je hebt muilkorven gemaakt uit verschillende materialen. Je hebt kunststof, leder of metalen muilkorven. Het ene materiaal is in principe niet beter dan het andere, maar vooral de pasvorm is heel belangrijk. Met een goed passende muilkorf kan je hond hijgen en drinken. 

Advertentie

GEEN “STOUTE” HOND
Bij het zien van een hond met een muilkorf gaan veel mensen er automatisch van uit dat het dier niet goed is opgevoed, agressief is of stout is. Dat vooroordeel wil ik graag doorbreken. Een muilkorf heeft niets te maken met falen, maar wijst net op een verantwoordelijk hondenbaasje. 
Het getuigt van moed. Zo’n baasje beschermt zijn of haar hond tegen zichzelf, andere honden of andere mensen. Maar jammer genoeg hangt er nog veel schaamte rond het gebruik van een muilkorf. Het wordt hoog tijd dat dat een muilkorf geen taboe meer is. Een hond met een muilkorf wordt namelijk nét zo graag gezien door zijn baasjes als een hond zonder een muilkorf. Gemuilkorfde honden zijn ook geliefd en zijn ook “normale” honden. 
Er zijn veel eigenaars die diep vanbinnen misschien wel weten van hun hond dat hij in sommige situaties beter een korfje zou dragen. Maar veel van die eigenaars zullen geen muilkorf opzetten bij hun hond, puur omdat er zo’n taboe rond heerst. Hopelijk kunnen we dat taboe mee doorprikken met dit artikel.

hond muilkorf

WAAROP LETTEN BIJ HET AANSCHAFFEN VAN EEN MUILKORF
– Eerst en vooral moet een hond zijn bek in de muilkorf nog volledig kunnen openen. Dat is belangrijk om te kunnen hijgen: zo voert hij overtollige warmte af en raakt hij niet oververhit. 
– De muilkorf mag niet schuren over de neusrug en zo schaafwonden veroorzaken. Bekijk of de muilkorf een zachte voering heeft op de neus. 
– De muilkorf mag niet te strak zitten of tegen de onderkant van de ogen duwen. 
– Een goede muilkorf weegt helemaal niet veel, ondanks het sterke materiaal.

HOE AANLEREN?
Heb je het besluit genomen om je hond een muilkorf te leren aandoen voor één van de eerdergenoemde redenen of een andere? Wees je dan bewust dat je niet gewoon het korfje aandoet en klaar. Om ervoor te zorgen dat je hond de muilkorf ook graag gaat dragen, moet je dit stapsgewijs aanleren. 

Stap 1: Kies een woord

Eerst bedenk je een woord dat je zal gebruiken om je hond te laten weten dat hij iets goed doet. Kies een kort en krachtig woordje, zoals “yes” of “flink”. Het is belangrijk dat je steeds hetzelfde woord gebruikt en dat er in de aanleerfase elke keer na het woord een beloning komt. 

Stap 2: Snuffelen 

Woordje gekozen? Top! Dan zijn jullie klaar om te beginnen. Kies een rustige ruimte in huis zonder te veel afleiding. Zorg dat je beloningen en de muilkorf op zak hebt.
Je gaat de muilkorf laten zien aan je hond, op een hoogte die voor je hond perfect is zodat hij de muilkorf kan aanraken met zijn snuit. 
Zodra je de muilkorf tevoorschijn haalt, zal je hond hier waarschijnlijk aan willen snuffelen. Laat hem dat meteen doen én beloon dat ook gelijk met je woordje. Zodra je hond met zijn neus naar die muilkorf gaat zeg je bijvoorbeeld “flink” en geef je een beloning. Als je de beloning geeft, houd je de muilkorf even buiten zijn bereik (achter je rug bijvoorbeeld). Dan laat je de muilkorf terug zien. Als je hond hier terug met z’n snuit naartoe gaat, herhaal je weer “flink” en beloon je meteen. Herhaal dit zo’n zeven keer, en rond dan de sessie af. Dit was je eerste training! 
Herhaal dit een vijftal minuten elke dag, gedurende ongeveer drie dagen. 

Stap 3: Een snoepje doorheen de korf

Gaat dit al goed? Dan kan je nu de beloning eens door de muilkorf heen geven zodat de hond zijn snuit in de muilkorf moet stoppen. Als dat goed gaat gebruik je een lege hand om de hond met zijn snuit in de korf te krijgen. Daarna beloon je hem wel weer. Herhaal dit ook weer een paar dagen, zo’n 7 keer per sessie. 

Stap 4: Riempjes vastmaken

Als je hond zijn snuit in de korf kan stoppen, ga je eens proberen om de riempjes vast te maken of eraan te friemelen. Houd het oefenmoment kort en stop ook als je hond het heel vervelend vindt. Probeer het daarna nog eens. 

Stap 5: Naar buiten 

Als het korfje dicht kan, dan moet je hond ook leren rondwandelen met de muilkorf. Veel honden vinden dat oriënteren met een muilkorf op de snoet toch wat gek in het begin. Laat hem dus langzaam wennen aan bewegen in huis en probeer het dan langzaam ook buiten. Veel succes!

Tekst: Hondencoach Ellen Cavillot, elcani.be
Foto’s: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]