Cairnterriër

Bestel hier het nummer over de cairnterriër

“Zodra hij buitenkomt, is het leven voor de cairnterriër een groot feest”

Bon vivant

Wie al eens een cairnterriër in levende lijve ontmoette was beslist verkocht. Deze kleine, energieke vrolijkaard is een pracht van een hond voor wie houdt van een viervoeter met pit. Ben jij zo iemand? Lees dan vooral verder!

Wat weten we over zijn verleden!

De “carrière” van deze energieke viervoeter begint al in de 17de eeuw, in de Schotse Hooglanden. Maar ook op Skye, een eiland ten noordwesten van Schotland, was deze dappere terriër eeuwen geleden al populair. Toch duurt het tot de 19de eeuw voordat hij het noorden van Groot-Brittannië weet te veroveren als dé onoverwinnelijke ongediertebestrijder en helper bij de jacht. 

Dankzij zijn kleine en vinnige gestalte kon de cairnterriër zich langs kliffen en stenen een weg banen om zijn prooien te vangen. Ook dieren uit hun hol jagen of opsporen in steenpuin waren koude kunstjes voor hem. Deze dappere terriër werd gevreesd door vossen, wezels en otters, dassen, kleine en middelgrote roofdieren. Ook muizen, ratten en andere knagers waren niet veilig wanneer deze Schotse held in de buurt was. Het is niet te verwonderen dat de cairnterriër ook vandaag nog steeds een moedige en alerte viervoeter is. 

Graven en jagen

Niet alleen graven is een van zijn hobby’s. De cairnterriër is een jager pur sang. Hij kan het gewoon niet laten om achter alles en iedereen aan te hollen. Van zodra hij buiten komt, is het leven een groot feest! Wil je dat een cairnterriër goed kan opschieten met andere huisdieren? Dan moet je vanaf dag één voldoende tijd investeren en geduld uitoefenen om de slaagkansen te doen toenemen. Maar let op! Het wil niet zeggen dat wanneer hij in huis vriendelijk is tegen Minoes de poes, dat hij poezen in de tuin niet zal najagen. Het is sterker dan hemzelf. Zorg er dus zeker voor dat je beschikt over een afgesloten tuin.

Onweerstaanbare charmes

De cairn, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een bijzonder vrolijke en opgewekte hond die je zeker niet moet onderschatten. Net als andere terriërs kan hij bijzonder koppig zijn. Wil je hem laten gehoorzamen? Dan zal je voldoende tijd en geduld moeten kunnen opbrengen. Gelukkig heeft de cairnterriër zo’n liefdevolle uitstraling, dat je hem al snel alles vergeeft.

High maintenance

Zijn ruwharige vacht vraagt om redelijk wat onderhoud. Over het algemeen is het aangewezen om hem een tweetal keer per week grondig te borstelen. Zeker omdat hij een dubbele vacht heeft, is het belangrijk om dood en oud haar regelmatig te verwijderen.
Ook moet een cairn terriër twee tot vier keer per jaar langsgaan bij het plaatselijke trimsalon. Zorg ervoor dat je iemand onder de arm neemt die van aanpakken weet, want een cairn knippen of scheren is not done! Hoe dan ook is deze viervoeter op alle vlakken high maintenance. 

Buitenbeest

De cairnterriër doet zijn naam alle eer aan. Hij houdt ervan om te ravotten tussen de stenen en te graven in het zand. Zoals het een terriër betaamt is hij soms best eigenzinnig. Deze energieke viervoeter past het beste bij een baasje dat graag buiten is en beweegt. Kinderen vormen geen probleem voor deze kleine terriër. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Maar dat geldt niet altijd voor andere huisdieren. 

© Annick Hus / Shutterstock

Grootte
Klein 26 – 31 cm

Gewicht
6 – 8 kg

Levensverwachting
12 – 15 jaar

Vachtverzorging
2 keer per week borstelen, 2 tot 4 keer per jaar naar het trimsalon

Karakter
vrolijk, koppig, intelligent, energiek en zelfstandig

Bewegingsbehoefte
veel

Scroll to Top
Scroll to Top