Als je hond rijdt op knuffels, andere honden of mensen

hond rijgedrag

Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad

Advertentie

Wanneer een hond rijdt, wordt dat als snel gezien als gênant, seksueel gedrag. Dit is zeker niet altijd het geval. Maar waarom rijdt een hond op knuffels, andere honden of mensen?

Dominant?
Vroeger werd bij veel hondengedrag gedacht dat dit ontstond doordat de hond altijd de baas wil zijn. Inmiddels weten we dat onderzoek waar de wetenschap zich destijds op baseerde, niet juist was. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hond altijd de baas wil zijn over jou. 

Mensen met wat verouderde kennis van hondengedrag, zullen “rijden” vaak verklaren als een vorm van dominantie bij de hond. Dit zal het in de meeste gevallen niet zijn. Een onderlinge verhouding (dominant – onderdanig) bestaat wel, maar heeft altijd te maken met een onderlinge relatie. Heb je bijvoorbeeld twee honden thuis, dan kan het goed zijn dat de ene hond dominant is over de andere hond. Maar deze onderlinge verhouding is soms ook helemaal niet duidelijk aanwezig. 

Daarnaast kan een hond in een bepaalde situatie met een andere hond wel “dominant gedrag” vertonen. Bijvoorbeeld: zijn kop op de schoft van een andere hond leggen. Een hond is nooit “altijd dominant”. Maar als het rijden meestal geen uiting is van seksueel of dominant gedrag is, wat dan wel? 

Een uiting van spanning
In de meeste gevallen waarin honden rijgedrag vertonen, gaat het om spanning die de hond op deze manier probeert te ventileren. Het kan dus een vorm zijn van opwinding, maar zeker niet in alle gevallen seksuele opwinding. 

Sommige honden zullen nooit rijgedrag vertonen. Niet elke hond heeft namelijk dezelfde manier om spanning te tonen. Soms rijdt een hond alleen op één specifieke knuffel. Ook bij honden onderling, zal dit bij de ene hond wel gebeuren en bij de andere hond niet. Dit kan te maken hebben met de onderlinge dynamiek en het gedrag van de honden onderling, dus in reactie op elkaar. 

hond rijdt op been

Hoe weet je of dit gedrag bij je hond vanuit spanning wordt vertoond? Door goed te kijken naar de context. Bijvoorbeeld: je hond komt terug van een wandeling en zoekt meteen een knuffel om op te rijden. Of je hond ontmoet een andere hond waarmee de ontmoeting niet helemaal ontspannen verloopt en je hond gaat rijden op de andere hond (of andersom). 

Seksuele opwinding
Spanningssignalen zijn altijd gedragingen die een hond ook in een andere situatie kan vertonen, waarbij het niet gaat om een uiting van spanning. Rijden op een andere hond is natuurlijk ook iets wat gebeurt als een (niet-gecastreerde) reu, een (loopse) teef probeert te dekken. Is dit het geval? Dan is het natuurlijk wel rijden vanuit een seksuele motivatie. 
Er zijn ook honden die een been van een mens of een knuffel daadwerkelijk gebruiken om hun seksuele behoefte te uiten. Dit zal mogelijk duidelijk voor je zijn wanneer de hond zeer gericht zijn geslachtsdeel ergens tegenaan beweegt. Meestal zie je echter dat de hond meer in het luchtledige dergelijke rij bewegingen maakt: dan is het dus niet om zichzelf te bevredigen. 

hond rijdt op knuffel

Hoe ga je ermee om?

Advertentie

Laten we vooropstellen dat dit geen gedrag is dat je je hond wilt laten “oefenen”. Per categorie vertel ik hoe je het beste kunt omgaan met dit gedrag: 

1. KNUFFELS
Het berijden van een knuffel is vooral voor je eigen hond vervelend, als hij dit doet omdat hij gespannen is. Die knuffel heeft er natuurlijk geen last van. Berijdt je hond sporadisch een kort moment één van zijn eigen knuffels en stopt dit vanzelf relatief snel? Dan is het niet nodig om hier veel aandacht aan te besteden. Maar wordt het obsessief gedrag, dan kan je dit toch het best doorbreken door bijvoorbeeld de knuffel weg te leggen waar je hond op rijdt of door je hond een andere manier te bieden om met zijn spanning om te gaan. Zo kan je hem een lekkere kluif geven. Door het kauwen op de kluif heeft je hond een alternatief om zijn spanning te ventileren. 

2. ANDERE HONDEN
Voor andere honden is het wél vervelend wanneer je hond op andere honden rijdt. Roep je hond dus meteen terug als je ziet dat dit gaat gebeuren. Viervoeters waarbij je hond dit gedrag vaak vertoont, ga je liever uit de weg. Is je hond niet weg te roepen, haal hem dan direct bij de andere hond vandaan en ga aan de slag met het gedrag van je hond in reactie op andere honden. Dit gedrag is trainbaar. Wordt je hond vaak bereden door andere honden? Neem je hond in bescherming en voorkom zoveel mogelijk dat het gebeurt. Het is vervelend voor je hond en je wilt je hond niet leren dat hij andere honden steeds van zich af moet snauwen. 

3. MENSEN
Ook in het geval van rijden op of tegen mensen, is dit natuurlijk niet zo prettig. Doet je hond dit bij bezoek (bijvoorbeeld omdat je hond enthousiast wordt of het juist spannend vindt) zorg dan dat je dit proces goed begeleidt. Laat je hond het bezoek in ieder geval niet berijden, maar zorg dat hij zich rustig gedraagt bij bezoek. Ook dit gedrag is gelukkig goed te trainen. 

Castratie?
Heb je de indruk dat je hond vanuit seksuele opwinding knuffels, mensen en/of honden berijdt? Bij een hond in de pubertijd, zal dit gedrag na zijn hormoonpiek in combinatie met jouw begeleiding, mogelijk weer afnemen. Denk je erover na om je hond te castreren? Vraag idealiter een gedragsdeskundige om advies, voorafgaand aan een eventuele castratie. Door castratie kan het gedrag van je hond veranderen. Bij een hond die rijdt vanuit spanning, kan een toename van onzekerheid door de castratie, een tegengesteld effect hebben.

Tekst: Judith Fick
Foto’s: Shutterstock

Judith Fick

Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden die oorspronkelijk uit Spanje kwamen met de nodige uitdagende gedragingen, zoals uitvallen naar mensen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring. Kijk op hondentaak.nl voor meer informatie. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en de training van je hond. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]