Alleen thuisblijven

Alleen thuisblijven

Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad

Advertentie

Het is misschien niet iets wat je verwacht te moeten aanleren aan je hond, maar niets is minder waar. Alleen thuisblijven is voor een hond onnatuurlijk. Een hond is een roedeldier, een groepsdier. Alleen thuisblijven is daarom niet iets wat hij van nature graag doet.

Vertrouwen scheppen
Een hond leren alleen thuisblijven, bestaat vooral uit vertrouwen scheppen. In de zin van: ‘Ik ga weg, maar ik kom ook weer terug’. Als je je hond dit in kleine stapjes aanleert, leert hij om ontspannen alleen thuis te blijven. 

Puppy’s
Als je een pup in huis neemt, wees je dan bewust van het feit dat een pup in eerste instantie geen dagritme heeft. Dit ga je zelf creëren door regelmaat in de dag aan te brengen. Opstaan, naar buiten om behoeften te doen, eten, slapen enzovoort. Sommige mensen gebruiken hierbij een bench of een puppyren. Een pup zal je naar buiten moeten laten na het slapen, spelen, eten en drinken om hem goed zindelijk te maken. Je pup moet immers leren dat zijn behoeften buiten gedaan moeten worden. Een pup alleen leren thuisblijven, is in het begin niet meer dan in huis afstand nemen van je pup, op een geschikt moment. Bijvoorbeeld als je pup een dutje doet. 

Een pup kan je dus niet direct “echt” alleen thuislaten. Enerzijds omdat hij vaak naar buiten zal moeten om zijn behoefte te doen en fysiek nog niet in staat is het lang op te houden. Anderzijds omdat hij het simpelweg nog niet gewend is om ontspannen alleen achter te blijven.

Laat je je pup direct (te) lang alleen, dan bestaat de kans dat hij verlatingsangst ontwikkelt. 

Verlatingsangst
Bij verlatingsangst, krijgt een hond stress op het moment dat hij alleen moet thuisblijven. Dit kan zich uiten in allerlei gedragingen, zoals:

  • Onzindelijkheid (plassen en zich ontlasten in huis terwijl de hond dit normaal gesproken buiten zou doen)
  • Slopen van dingen in huis
  • Vocaliseren: zoals piepen, blaffen of huilen
  • Angst: zoals rillen, wegkruipen of aan zijn poten likken Om zeker te weten hoe jouw hond zich voelt als je weg bent, kan je je hond filmen in deze situatie. De buren klagen niet dus het gaat goed, is geen zekerheid. Immers, als je hond trillend in een hoekje zit, zou je deze conclusie ook kunnen trekken. Filmen dus!

Een hond die goed alleen kan thuisblijven
De droom van elke hondeneigenaar is een hond die lekker ontspannen alleen kan thuisblijven. De ene hond zal hier beter in zijn dan een ander. Honden(rassen) die erg gericht zijn op de interactie met de eigenaar, hebben soms erg veel moeite met het leren van ontspannen alleen thuis zijn. Honden(rassen) met een meer zelfstandig karakter, hebben er over het algemeen minder moeite mee. 

hond alleen thuisblijven

Contextgebonden
Als je kiest voor de adoptie van een hond waarvan bekend is dat hij goed alleen thuis kan blijven, dan zal je dit gedrag toch opnieuw moeten aanleren en opbouwen. De reden; honden leren erg contextgebonden. Alleen thuisblijven is gedrag dat bij uitstek wordt aangeleerd in één bepaalde context, namelijk: thuis. Verandert de thuis van de hond, dan hebben we dus te maken met een nieuwe context. 

Die context verandert ook in gevallen als:

Advertentie
  • na een verhuizing
  • bij een oppas
  • op vakantie

Na een verhuizing, zal je dus goed de tijd moeten nemen om te kijken hoe snel je hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Laat hem niet ineens alleen thuis zoals je dat gewend was. De situatie is nu anders, de reactie van je hond mogelijk ook. 

Hetzelfde geldt voor een oppasadres. Het feit dat jouw hond (bij jou thuis!) goed ontspannen alleen kan zijn, betekent niet dat hij dat bij een oppas ook direct goed kan. 

Denk ook aan je vakantie(huis) of
hotel(kamer). Lang niet iedere hond vindt het prettig om alleen achter te blijven op een plek en in een omgeving die totaal onbekend voor hem is.

hond alleen thuisblijven

Een hond die eerst goed alleen kon zijn en nu niet meer
Een hond die goed alleen kan thuisblijven, behoudt deze eigenschap niet als vanzelfsprekend. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waardoor een hond die eerst goed alleen kon zijn, dat nu niet meer kan. Enkele voorbeelden: 

  • Je hond kan een slechte ervaring opdoen op het moment dat hij alleen thuis is. Hij kan geschrokken zijn, van bijvoorbeeld een hard geluid of een onverwachte gebeurtenis. 
  • Honden die ouder worden, kunnen soms ineens niet meer zo goed alleen thuisblijven door een verminderde cognitie. Ook een hond die psychisch of fysiek ziek wordt, kan problemen krijgen met alleen thuisblijven. 
  • Wanneer je zelf een tijd aan huis gebonden bent, kan je hond het alleen thuiszijn “ontwennen”. Je zult dit dan opnieuw langzaamaan moeten terug opbouwen. 

Een hond die niet (meer) alleen kan zijn, kan vaak met de juiste training wel (weer) leren om ontspannen alleen thuis te zijn. Zorg in de tussentijd voor een prettige oppas in huis of een fijn oppasadres voor je hond. 

Tekst en foto’s: Judith Fick

Judith Fick

Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden die oorspronkelijk uit Spanje kwamen met de nodige uitdagende gedragingen, zoals uitvallen naar mensen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring. Kijk op hondentaak.nl voor meer informatie. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en de training van je hond. 

Wil je weten of jouw hond last heeft van verlatingsangst? Je vindt hier meer informatie.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]