6 dingen die je NOOIT aan je hond mag geven

Sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor je hond. Hier enkele voorbeelden van dingen die je nooit aan je hond mag geven. Als je vermoedt dat je hond een van deze voedingswaren heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

1. Chocolade
Van alle voedingswaren die giftig zijn voor honden, gebeuren er wellicht met chocolade het vaakst incidenten. Cacao bevat theobromine, een stofje waar onze viervoeters niet tegenkunnen. Theobromine heeft een invloed op het cardiovasculair circuit, het zenuwstelsel en de ademhaling, en kan een vochtafdrijvend effect hebben. Hoe meer cacao de chocolade bevat (en dus hoe donkerder), hoe giftiger voor je hond! De symptomen zijn onder andere braken, diarree, hevig hijgen, dorst, rusteloosheid, meer plassen en een hogere hartslag. Afhankelijk van de dosis kan het eten van chocolade zelfs een fatale afloop hebben. Chocolade bevat naast theobromine ook cafeïne, wat ook giftig is voor honden.

2. Cafeïne
Een kopje koffie ’s morgens? Zorg ervoor dat je vrolijke vriend er niet bij kan, want ook cafeïne is giftig voor honden. Cafeïne verhoogt de bloeddruk en hartslag. Ook effecten als diarree, braken, hevig hijgen, agitatie en hyperactiviteit kunnen optreden. 

3. Xylitol
Xylitol is een kunstmatige zoetstof die wordt verwerkt in tandpasta’s, kauwgum en dieetproducten. Deze zoetstof is zeer giftig voor honden: xylitol beïnvloedt het bloedsuikergehalte en kan leiden tot leverfalen, toevallen en zelfs tot de dood. 

4. Druiven
Druiven en rozijnen kunnen nierfalen veroorzaken bij honden. 

5. Gekookte botten
Gekookte botten versplinteren makkelijk en kunnen zo het spijsverteringsstelsel beschadigen of perforeren of blokkades veroorzaken.

6. Ui
Uien en look kunnen bloedarmoede veroorzaken. Daarbij kunnen symptomen optreden als bleek tandvlees, verminderd bewustzijn en een hogere hartslag.

Foto’s: © Shutterstock

Scroll to Top